PRED ZASJEDANJE NSRS: Novinari i aktivisti najavili protest zbog izmjena Krivičnog zakonika

Foto: Capital

Predstavnici slobodnih medija i mnogobrojni aktivisti koji se bore za slobodu govora i mišljenja u Republici Srpskoj najavili su protest u utorak 18. jula, sat vremena prije početka zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Na ovoj sjednici raspravljaće se i glasati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta i značajno ograničava sloboda govora građana Republike Srpske.

Novinari i aktivisti će se u devet časova ujutro okupiti “kod megafona” na Trgu Krajine kako bi još jednom zatražili da se povuče predloženi zakon, a potom krenuti u protestnu šetnju do Narodne skupštine Republike Srpske. Organizatori pozivaju sve građane Republike Srpske da im se pridruže u ovoj borbi za slobodu govora i dođu na Trg Krajine.

Novinari i aktivisti mjesecima unazad upozoravaju, apeluju i traže da se povuče sramotni zakon koji je napisao misteriozni autor koji nas ovako vraća kroz vrijeme pravo u totalitarne sisteme vlasti.

Na četiri javne rasprave održane da bi se zadovoljila puka forma, predstavnicima Ministarstva pravde RS je više puta usmeno i pismeno predočeno zašto bi trebalo da se zakon povuče, ali ništa od toga nije uvaženo. Sve četiri javne rasprave novinari i aktivisti su napustili u znak protesta zbog represivnog zakona.

Drakonske kazne koje su propisane u nacrtu, u prijedlogu su drastično umanjene, što je bilo najavljeno u emisiji na RTRS-u u kojoj je rečeno da će se tako uraditi u prijedlogu da bi se stvorio efekat da se u nečemu uspjelo.

Ovako je zamaskirana činjenica da bi zbog napisane ili izgovorene riječi, ne samo novinari, nego svi građani, mogli biti godinama isljeđivani i osuđivani zbog klevete.

CAPITAL: A. Pisarević

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas