PREMIJER FEDERACIJE BIH NERMIN NIKŠIĆ: Oružje nije iz Tuzle, Srbija da ne traži alibi ovde

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić negirao je da je oružje korišćeno u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj kupljeno u Tuzli, nazvao te tvrdnje lažnim i rekao da kao takve ne mogu biti potkrepljene nikakvim dokazima.

“Razumijem da je Srbija posljednjih dana izložena velikim pritiscima i osudama demokratskih država, ali to ne znači da oni mogu da traže alibi za svoje djelovanje u Bosni i Hercegovini. Srbija ne može odgovornost za snabdijevanje oružjem, obuku paravojnih formacija i grupa građana Srbije i lokalnih zvaničnika koji su izazvali oružani sukob na sjeveru Kosova tražiti sa ove strane granice. Obavještajne službe Srbije i njeno političko rukovodstvo su, na žalost, osmislile plan da dio odgovornosti za teroristički napad prebace na susjedstvo, na Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na političku situaciju u našoj zemlji, vjerovatno su procijenili da neće biti adekvatne, brze i tačne reakcije zasnovane na činjenicama. Opet su nas potcijenili“, rekao je Nikšić.

On je naveo da oružje koje je pronašla kosovska policija „nije proizvedeno u Bosni i Hercegovini“ i da je kosovska policija javno istakla i serijske brojeve minobacačkih granata i drugih vrsta municije koje su „proizvedene u srpskim fabrikama Sloboda, Krušik“.

„Prema zakonima naše zemlje, prilikom izvoza naoružanja, municije i druge vojne opreme, do pojedinačnih patrona, u bilo koju drugu zemlju, sprovode se najstrožije procedure po standardima NATO i u saradnji sa NATO. Potrebni su i sertifikat „krajnjeg korisnika“ (potvrda o krajnjem korisniku robe) i dozvole četiri državna ministarstva (Ministarstva odbrane, bezbjednosti, spoljnih poslova i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa), kao i sertifikati od nadležnih MUP-a o imenima vozača, oznakama registarskih oznaka vozila koja obavljaju prevoz, rutama kretanja itd. Naravno, sve objektivne informacije govore da su srpske službe objavile lažne informacije. Preračunali su da li su mislili da će takva podvala proći bez reakcije. Pozivamo Srbiju da transparentno istraži prave uzroke i javno otkrije prave organizatore i podstrekače terorističkog napada, jer znamo da oni znaju ko je to u stvari“, rekao je Nikšić.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas