PREOKRET U SUSJEDSTVU: Slovenija odgađa odluku o priznavanju Palestine

Foto: demokracija.eu

Slovenski parlament trebao je u utorak raspravljati o priznavanju palestinske države, ali neće o tome glasati zbog poziva opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS) da se o tome održi konsultativni referendum, javljaju mediji.

Slovenska vlada u četvrtak je objavila da se pridružuje nevelikom broju evropskih država koje priznaju palestinsku državnost.

Premijer Robert Golob rekao je tada da se njegova vlada složila u odluci da prizna Palestinu i da će tu mjeru dati parlamentu na konačno odobrenje.

No slovenski SDS je u ponedjeljak podnio zahtjev da se održi konsultativni referendum o priznavanju Palestine.

Kako prenose slovenski mediji, čelnik SDS-a Janez Janša rekao je da je vladina odluka o priznanju Palestine već nanijela dugoročnu štetu Sloveniji “jer podržava terorističku organizaciju Hamas”.

Referendum vjerojatno neće zaustaviti priznanje Palestine jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, ali će ga odgoditi za najmanje 30 dana, navodi STA.

Slovenija bi priznavanjem palestinske države slijedila put Irske, Norveške i Španjolske. Te su zemlje prošli tjedan službeno priznale neovisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina.

Svi ti potezi ojačali su palestinsko pitanje u svijetu, no razgnjevili su Izrael.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošli je tjedan osudilo odluku Slovenije da prizna neovisnu palestinsku državu.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je odluka, o kojoj će glasati parlament, nagrada Hamasu za ubojstva i silovanja.

U priopćenju Katz je kazao da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti “bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda”.

“Nadam se da će slovenski parlament odbaciti ovu preporuku”, dodao je.

Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.

Izvor: Impuls

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas