PRESUDA APELACIONOG VIJEĆA SUDA BiH: Hasan Dupovac i Alisa Mutap osuđeni za prikrivanje dokaza u slučaju “Dženan Memić”!

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine koje čine sudija Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, izrekli su danas drugostepenu presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Kako javljaju reporteri sa lica mjesta, Hasan Dupovac i Alisa Mutap su proglašeni krivima.

Dupovac je osuđen na 3 godine zatvora zbog zloupotrebe položanja. Alisa Mutap je osuđena 2 ipo godine zbog davanja lažnog iskaza.

Kontroverzna izjava Perića

Podsjećamo, Prvostepeno vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Branko Perić u novembru prošle godine Mutapa i ostale oslobodio optužbi.

U javnosti je ostala upamćena kontroverzna izjava sudije Perića, koji se na kraju obratio Dženanovom ocu riječima: “Gospodine Memiću, vjerujem da je postupak bio potresan, nemojte gubiti nadu, Vaša borba nije samo Vaša.“ Perić je, također, kazao da Alisa Mutap nije imala amneziju te se zapitao „da li zna nešto više“.

Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je u martu ukinulo oslobađajuću presudu.

Svjedočio dr. Kemal Dizdarević

Na ponovnom suđenju pred Apelacionim vijećem na kojem su preuzeti dokazi iz prvostepenog postupka, u sudnici su reproducirani iskazi IT vještaka Irhada Kosa, te neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji su i saslušani.

Kao novi svjedok Tužilaštva, saslušan je i neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, čije je svjedočenje Prvostepeno vijeće odbilo. Apelaciono vijeće odbilo je prijedloge dokaza koje su iznijeli advokati Zijada Mutapa i Alise Ramić.

Izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas