PRIGOŽIN ODBIO POTPISATI UGOVOR S KREMLJOM: Wagner se više neće boriti u Ukrajini

Ovaj potez ne samo da stavlja upitnik nad budućim sudjelovanjem Wagnerovih boraca u sukobu, već i ukazuje na mogući raskol između Kremlja i ove tajnovite organizacije

Osnivač plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin odbio je potpisati bilo kakve ugovore s Kremljom, rekao je predsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta Dume, koji je citiran u ruskim državnim medijima.

TASS navodi riječi Andrija Kartapolova koji je rekao da je zbog tog odbijanja Prigožinu rečeno da njegovi borci više neće imati ulogu u ratu u Ukrajini.

RIA također izvještava da je “čak i prije događaja 24. juna (pobune Wagnera, op.a.), Prigožinu je rečeno da Wagner neće sudjelovati u specijalnoj operaciji (kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine)”.

Wagnerova skupina, ruska privatna vojna organizacija, igrala je ključnu ulogu u ruskom vojnom angažmanu u Ukrajini. Iako je Kremlj donedavno rutinski negirao bilo kakve formalne veze s Wagnerovom skupinom, mnogi stručnjaci smatraju da su njeni operativci djelovali kao produžena ruka ruske vojske, obavljajući zadatke koji su često bili previše rizični ili politički osjetljivi za regularne vojne jedinice.

U kontekstu ukrajinskog sukoba, Wagnerovi borci su bili zaduženi za niz operacija, uključujući borbe protiv ukrajinskih snaga, osiguranje strateških objekata i, prema nekim izvješćima, sudjelovanje u operacijama protiv civilnog stanovništva. Njihova prisutnost na terenu omogućila je Moskvi da održi određeni stepen negiranja uključenosti u sukob. Wagner je bio ključan u osvajanju ukrajinskog grada Bahmuta.

Ova nova vijest o Jevgeniju Prigožinu, vođi Wagnerove skupine, i njegovu odbijanju da potpiše nove ugovore s Kremljom, predstavlja značajan preokret. Ovaj potez ne samo da stavlja upitnik nad budućim sudjelovanjem Wagnerovih boraca u sukobu, već i ukazuje na mogući raskol između Kremlja i ove tajnovite organizacije.

Još uvijek nije potpuno jasno zašto je Prigožin odbio potpisati nove ugovore, ali neki izvori sugerišu da bi to moglo biti povezano s nedavnom pobunom. Wagnerova skupina je bila umiješana u pobunu protiv Kremlja, što je dovelo do napetosti između ove skupine i ruske vlade. Ako je to istina, Prigožinovo odbijanje novih ugovora moglo bi biti pokazatelj dubokog neslaganja između Wagnera i Kremlja, što bi moglo imati značajne posljedice za tok sukoba u Ukrajini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas