PRIJE OKONČANJA VELIKE PLJAČKE: FUP ispituje aktere povezane sa Vitezitom

Foto: zurnal.info

U slučaju Vitezita odavno je poenta udovoljiti formalnom kupcu, zagrebačkoj firmi „WDG promet“, vlasnika Matiasa Zubaka i posredno njegovog oca, Zvonka Zubaka. Ovi akteri nedavne afere prevare Ministarstva odbrane Ukrajine kojima nisu isporučili avansno uplaćeno naoružanje, nadaju se da će daljnja agresija Rusije u zaborav baciti ovu prevaru.

Posljednje što je trebalo akterima, učesnicima i saučesnicima prodaje Vitezita jeste da uoči finalizacije tog kriminalnog projekta, krene istraga Federalne uprave policije. Prema saznanjima Žurnala, posljednjih dana traju saslušanja određenog broja osoba, koje bi trebale znati što se u Vitezitu dešavalo posljednjih godina.

Sve se to odvija u trenutku kada su pojedinci mislili da su konačno ispunili želje tajkunske bratije, ohrabrene sistematskom višegodišnjom šutnjom na devastaciju ove tvornice namjenske industrije, kako političke sabraće iz HDZ-a i SDA, tako i pravosuđa Srednjobosanskog kantona.

Ilustracije radi, na posljednjoj sjednici Odbora povjerilaca Vitezita u stečaju od 12. januara ove godine, konstatuje se da je Kantonalni sud Novi Travnik potvrdio rješenje o dosudi, iako Općinski sud Travnik nije primio to rješenje. No, prema informacijama Žurnala, stečajni sudija jeste dobio rješenje polovinom decembra, ali ga javno nema, iako tvrdi da ga je dostavio strankama u postupku!

iz zapisnika sjednice Odbora povjerilaca 12.1.2024.

No, u slučaju Vitezita odavno je poenta udovoljiti formalnom kupcu, zagrebačkoj firmi „WDG promet“, vlasnika Matiasa Zubaka i posredno njegovog oca, Zvonka Zubaka. Ovi akteri nedavne afere prevare Ministarstva odbrane Ukrajine kojima nisu isporučili avansno uplaćeno naoružanje, nadaju se da će daljnja agresija Rusije u zaborav baciti ovu prevaru.

Uzgred, mediji koje su Zubakovi (za)kupili, kako bi negirali natpise ukrajinskih, evropskih medija pa i Žurnala, sada ne objavljuju informaciju kako je ovlašteni grafolog u Češkoj utvrdio da su potpisi na novčanim računima od 2,2 milijuna eura i CZK 30 miliona čeških kruna, nedvojbeno od Matiasa Zubaka, što demantira njegovu priču kako on nije sa računa podizao novac uplaćen iz Ukrajine, nego je „pokraden lažiranim potpisom“.

iz vještačenja grafologa – usporedba potpisa Matiasa Zubaka

No Zubakovi su samo posljedica svega onoga što se dešavalo i što je Žurnal argumentovano pisao posljednjih godina, od krađe mašina koje su potom prebačene u Srbiju te dijelom i u Iran, do prodaje preostale imovine „licu odranije poznatom“ nadležnim organima. Kako će svoje postupke inspektorima FUP-a objasniti stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović, predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo, stečajni sudija Ivo Žabić, bivši direktor Miroslav Puljić, predsjednik Općinskog suda Travnik Goran Dujić, resorni federalni ministri, bivši KOS-ovac Enver Mujezinović i tako redom, njihov je problem.

Ostaje činjenica, da je u sveopštoj privatizacionoj grabeži državnih firmi, samo primarno bila imovina državnih firmi, nikako ljudi i njihova radna mjesta. A ti su ljudi, istjerani iz fabrika, utočište našli u evropskim zemljama, kako bi tamo zarađeno potom ovdje trošili na kupovinu stanova, koje je tajkunska bratija izgradila na mjestu njihovih bivših fabrika.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas