PRIJETI LI TOTALNI HAOS S UKC TUZLA ZBOG ODLUKE SDA-DF: Neke operacije i transplantacije se neće moći raditi, studenti ostaju bez nastavne baze

U panici da će ostati bez kontrole nad važnom ustanovom SDA-DF u Tuzlanskom kantonu spremni su od univerzitetske bolnice napraviti kantonalnu i time je degradirati!

I to bi moglo imati dalekosežne posljedice.

Naime, krajem prošle sedmice objavljeno je da Skupština Tuzlanskog kantona stavlja van snage ranije uredbe po kojima Federacije BiH ima pravo nad dijelom vlasništva UKC-a Tuzla, a samim tim i da imenuje svoje članove Nadzornog odbora.

Zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Dževad Hadžić za Raport je govorio o detaljima i pozadini cijele priče.

“U petak, nakon redovne, zakazana je hitna sjednica u 17 sati i to tajno. U pet minuta do 17 sati nije se znalo da će biti sjednica. I onda je predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujević izvadio tu tačku dnevnog reda o stanju na UKC-u”, naveo je Hadžić.

Na toj sjednici poništena je odluka iz 2012. godine po kojoj se Vladi FBiH prepišta 50 posto vlasništva. To je Vladi FBiH dalo mogućnost da imenuje svoje članove NO.

“Cijeli mandat Fadila Novalića nikada Vlada FBiH nije imenovala svoje članove NO. On je tražio da se ta procedura završi. I to urađeno prije godinu dana kada je stupio na snagu Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova. I tu je UKC Tuzla rangiran zajedno sa KCUS-om i KBC Mostar. To znači da mu je prihvaćen taj status od Vlade FBiH, a prihvaćen je od 2012. godine do kada je Vlada TK bila 100 posto vlasnik. Vlada FBiH je preuzela 50 posto”, naveo je Hadžić.

Dalje navodi kako je prošle godine premijer TK Irfan Halilagić dogovorio sa Novalićem imenovanje članova Nadzornog odbora.

“I po tom dogovoru Vlada FBiH imenuje svoje ljude u NO i daje saglasnost na direktora i sve drugo. Nakon toga UKC dobiva 30 miliona od Vlade FBiH”, rekao je on.

Na hitnoj sjednici, međutim, Halilagić nije prisustvovao.

“Halilagić i članovi Vlade su napustili sjednicu, a do tada su bili sve. Bili su na redovnoj, a napustili hitnu, vjerovatno jer bi morali nešto reći.

Na sjednici je međutim za govornicu izašao predsjednik NO i dezinformiše Skupštinu tako što kaže da nikad Federalna vlada nije pokazala interes da preuzme svoja prava.

Pitao sam ga od koga je dobio rješenje da bude u Nadzornom odboru i on kaže od Federalne vlade. Pa kako je onda Vlada nema interes i kako nije preuzela svoja prava”, naveo je Hadžić.

Međutim, Skupština je na kraju ipak ukinula pravo Vlade FBiH na vlasništvo u UKC-u Tuzla. I to ima posljedice.

“Sad po ovome kako oni tumače – ako oni poništavaju tu odluku onda Vlada FBiH više nije suvlasnik. Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da kantoni mogu biti osnivači kantonalnih bolnica. Da bi imali univerzitetsku bolnicu onda to osnivač mora biti Federacija ili Federacija i više kantona. Isključivanjen Federacije dobivamo kantonalnu bolnicu”, ističe Hadžić.

Kaže da je Federalna vlada ranije imenovala članove NO i da su ušli u postupak imenovanja dirktora i izvršnih direktora.

“Oni se nadaju sljedećem – da će dobivati novac od Federacije, a da će ovo visiti u zrakua te da će kantonalna vlada imenovati upravu”, naveo je Hadžić.

Dalje navodi kako će na kraju sve osjetiti građani te da bi mogao nastati haos.

“Ako je osnivač samo kanton, ne mogu se radi tercijarne operacije, neke neurohirurške, kardiovaskularne operacije… Ne mogu se transplant programi raditi. Jer nije više klinički centar nego kantonalna i oni to ne mogu raditi. Ima još jedan primjer: Naš Medicinski fakultet nikad nije imao potpisan sporazum sa UKC-om. Prije mjesec su potpisali ugovor i dogovorili koliko se plaća po studentu. I sad naši studenti ne mogu gore raditi, jer više nije UKC nije univerzitetska klinička bolnica i ne može biti naučno nastavna baza”, istakao je Hadžić za Raport.

A, poenta cijele priče jeste da SDA i DF, koji drže Vladu TK, mogu imanovati svoje ljude u Upravu UKC-a Tuzla i imati potpunu kontrolu nad ovom zdravstvenom ustanovom.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas