PRIJETNJE FRANJI ŠARČEVIĆU: Fotografija Benjamine Karić sa uniformisanim dječakom je simbol poremećenog društva!

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Franjo Šarčević danima je na udaru online nasilja i govora mržnje, a dobio je i prijetnju vijećnika iz Hadžića da “dolazi da ga ukloni sa fakulteta”. Sve je počelo nakon objave kolumne “Još jedan besmislen Dan nezavisnosti”, te kritika upućenih gradonačelnici Sarajeva koja se pohvalila fotografijom sa djetetom u maskirnoj uniformi…

Urednik portala Prometej Franjo Šarčević ponovo se našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji. Za Žurnal kaže da su povod za to dvije stvari: kolumna pod nazivom „Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti“, i to što se usudio kritikovati Benjaminu Karić zbog njene objave fotografije sa djetetom u maskirnoj uniformi i zelenom beretkom na glavi.

„Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije partije ovdje, pa ipak šalje takve militantske poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva. Rekao sam da se bojim da takvom društvu više niko ne može pomoći“, kaže Šarčević.

Nakon toga krenula je salva uvreda u komentarima ispod objavljene kolumne na Facebooku. Prema Šarčevićevim riječima, komentatori su pokušali dokazati da BiH nije bolesno i poremećeno društvo, ali način na koji su to radili potvrđivao je njegovu tezu.

jedna od poruka ostavljenih Šarčeviću

„Da je sve ostalo na standardnim botovima ne bi me toliko uzbuđivalo, ali su se onda uključili i pojedini mediji koji su na vrlo manipulativan način predstavili da sam ja pokrenuo hajku na bosansku djecu zbog 1. marta, što nije tačno. U čitavu priču su uvukli i još jednog Hrvata iz Tuzle“, navodi Šarčević.

Dodaje da je jedan vijećnik iz Hadžića javno napisao da „dolazi da ga ukloni sa fakulteta“. Također, primio je veliki broj poruka sa otvorenim, vulgarnim prijetnjama, u kojima vrijeđaju njegovu porodicu…

Franjo Šarčević navodi da se ovdje radi o strukturnom problemu, nikako incidentu, jer se sve ponavlja.

Ovakve stvari doživljavam dugi niz godina, a pogotovo od 2017. godine kada je definisana takozvana „ideja građanske države“. Oni pokazuju da su ljudi poput mene višak. Trudiću se da hrvatski nacionalisti iz ovoga ne izvuku neku korist, jer mislim da su oni dio iste priče“, zaključuje Šarčević.

Ovo i nije prvi put da je Šarčević na meti online nasilja i govora mržnje. U augustu 2022. bio je na udaru političkog magazina Stav i hajke na društvenim mrežama nakon što je portal Prometej na kritički način pisao o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, protestima pred zgradom OHR-a, ali i odluci Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.  Tada su Šarčevića i njegovu suprugu nazvali „karcinomima“ poručivši da treba raditi na zaustavljanju njihove metastaze.

Sve prijetnje, naročito one usmjerene na život je dokumentovao i predao nadležnim istražnim organima.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas