PRIJETNJE UREDNIKU PORTALA MOJA HERCEGOVINA: Jerinić mi je prijetio i psovao majku, jutros se izvinjava

Foto: Dragan Jerinić

Zbog prenošenja teksta s portala PratimoTendere, glavni i odgovorni urednik medija Moja Hercegovina Dragiša Sikimić pretrpio je prijetnje i uvrede od Dragana Jerinića. Online magazin Žurnal ovom prilikom daje punu podršku kolegi Sikimiću i portalu Moja Hercegovina, uz poruku nadležnima da se sve prijetnje novinarima moraju najozbiljnije shvatiti i sankcionisati
zurnal.info

Sredinom juna portal PratimoTendere objavljuje tekst pod nazivom „HIDROELEKTRANE NA TREBIŠNJICI: Za šest mjeseci promocije troše 750.000 KM“. Taj tekst na portalu Moja Hercegovina odlučuje prenijeti glavni i odgovorni urednik ovog medija Dragiša Sikimić.

Skoro mjesec dana kasnije, Sikimića kontaktira Dragan Jerinić, te ga tom prilikom vrijeđa i prijeti mu.

„Zvao me Dragan Jerinić jučer ujutro, probudio me i pitao zašto pišemo o njemu, treba da uklonimo neki tekst. Ja iz sna, nemam pojma ni ko je on, ni koji tekst (objavljen – prenesen s PratimoTendere prije mjesec dana). Rekoh, pogledat ću kasnije o čemu se radi, pa ću vam se javiti. Kad sam shvatio da je tekst uredan, planirao sam ga zvati, ali sam zaboravio. Zove me opet sinoć u 19:34, kaže vidim nećeš da ukloniš tekst, da znaš očekuj tužbu. Rekoh nema problema, samo angažujte dobre advokate, trebat će vam. Na to je on poludio i počeo me mrškati nekoliko puta, psovati majku, da bi potom prekinuo poziv“, kaže Sikimić za Žurnal.

Ono što je Jeriniću moglo „zasmetati“ jeste što su upravo njegova supruga Brankica i on spomenuti u tekstu. Podsjetimo kratko da je Dragan Jerinić bio glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, a njegova supruga Brankica bivša je novinarka Glasa Srpske.

U samom tekstu istaknuto je kako je firma Grape samo jedna od dvije firme koja može dobiti spomenuti tender, te da je suvlasnik ove firme agencija Info 5. Ova agencija je u vlasništvu – Dragana i Brankice Jerinić.

Nakon prijetnji, Dragiša Sikimić jutros obavještava javnost da ga je Dragan Jerinić zvao da se – izvini.

„Kaže nije znao da sam samo prenio tekst i da nisam ja autor. Kaže zvali ga neki prijatelji, pa mu objasnili moju situaciju. Sigurno misli na to što sam osoba s invaliditetom, pa ga je eto malo pekla savjest, pa kao ja nisam znao, pa ja se izvinjavam iskreno, pa neću te tužiti, pa imao sam loš dan jučer. Izvinjenje je očigledno iz sažaljenja, ali ipak sam rekao OK. Šta mogu drugo? Da ga prijavim policiji da bi on platio prekršajni nalog 500 KM? Nemam vremena. Navikao sam na prijetnje ljudi iz vlasti, ali i opozicije. Ipak, iako nisam osoba koju je lako uplašiti, moram se uznemiriti na bahato psovanje članova familije“, naveo je Sikimić.

Dalje je otkrio kako je prije nekoliko dana dobio poziv od Jelene Trninić Milićević, bliske prijateljice Gorice Dodik:

„Pola sata mi držala moralne pridike što smo pisali tekst o njoj, kako je ona osoba visokog morala, majka četvero djece, tražila demant, pa mi umjesto demantija poslala kolumnu sa novim moralisanjem. Pitam je gospođo ima li nešto netačno u tekstu, kaže ima sve. Pa šta je to sve? Pa sve nešto izokolo bla bla. Kaže, nemam vremena ni para da te tužim, ali se radujem novom zakonu o kleveti, nećete moći pisati šta poželite. Rekoh gospođo, i ne pišemo šta želimo, već samo istinu, a ako vam se ta istina ne sviđa, smanjite malo svoje bahate ambicije.

Onaj ko misli da će sa ovim narodom biti bolje, u velikoj je zabludi. I meni je dugo trebalo da priznam to sebi. Ovi političari i ovaj mafijaški sistem su slika ovog naroda. Čim se pojavi nova politička stranka koja u svom nazivu nosi riječi “narodni” ili “demokratska” ja odmah odem u WC.

Ovo društvo je prljavo i gadi mi se.

Ovdje nikad neće biti bolje.“

Online magazin Žurnal ovom prilikom daje punu podršku kolegi Sikimiću i portalu Moja Hercegovina, uz poruku nadležnima da se sve prijetnje novinarima moraju najozbiljnije shvatiti i sankcionisati.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas