PRIMOPREDAJA: Matthew Valas novi komandant NATO Štaba Sarajevo

Foto: Fena

McGaha predala komandnu dužnost NATO Štaba Sarajevo brigadnom generalu Valasu

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha danas je predala tu funkcije brigadnom generalu Matthewu Valasu.

Ceremoniji primopredaje u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice.

– NATO savez zasnovan je na ideji da možemo postići više kada smo ujedinjeni nego kada smo sami i danas imamo priliku osvrnuti se na napredak koji su zajedno postigli NATO, BiH i međunarodna zajednica u protekle dvije i po godine – rekla je u obraćanju McGaha.

“Predstavljaju ono najbolje u BiH”

– Poduzeli smo konkretne korake na ubrzanju uništavanja viškova municije i MES-a i pomogli da se naglasi imperativ za povećanjem broja žena koje rade u svim oblastima odbrane, sigurnosti i diplomatije. A to sve u Bosni i Hercegovine čini sigurnijim – kazala je McGaha.

Zajedno smo, istakla je, produbili veze između BiH i NATO zemalja sa pojačanim paketom podrške za izgradnju sposobnosti i otpornosti ključnih bh. institucija.

Iskazala je veliko poštovanje prema pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstava odbrane i sigurnosti, koji, prema njenim riječima, predstavljaju ono najbolje u BiH.

– Njihova predanost, profesionalizam i ujedinjenost primjer su šta se može postić kada je fokus na izgradnji pozitivnije budućnosti. Ponosna sam što sam radila rame uz rame s njima – rekla je McGaha.

Istaknula je da su NATO i saveznici ustrajni u svojoj predanosti trajnom miru i sigurnosti svil građana u BiH, te da su to u protekle dvije godine i dokazali svojim djelima.

Pomoć oružanim snagama BiH

Brigadni general Matthew Valas se zahvalio na prilici da se vrati u Bosnu i Hercegovinu nakon više od 23 godine, nakon završetka misije Stabilizacijskih snaga 6. istaknuo je da je spreman da služi sa timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti oružanih snaga bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog građanina Bosne i Hercegovine.

– Radujem se što ću koristiti to iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da održe visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti – rekao je u obraćanju Vales.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas