PRIZNANJE: Skakavac proglašen jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacije 2023. u svijetu

Foto: hr.advisor.travel

Spomenik prirode “Skakavac” Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, s pričom o dobroj praksi “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac”, proglašen je jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacija o održivosti za 2023. u svijetu, na međunarodnoj konferenciji Green Destinations 2023 koja je održala u Tallinnu u Estoniji.

Samoj prijavi dobre priče je prethodila procjena kriterija Green Destinations koje je bilo potrebno ispuniti kako bi se mogao prezentovati rad i dobra priča Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Dobra priča o praksi “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac” upoznaje čitatelje s izazovima s kojim se Ustanova susretala kroz niz godina rada, kako bi se jedinstvena priroda i kulturno-historijsko naslijeđe ovog prostora očuvalo za buduće generacije.

Ustanova je u saradnji s GIZ-om i Green Vision Bosne i Hercegovine na taj način ušla u proces certificiranja Spomenika prirode Skakavac kao Zelene destinacije, jedne od pet destinacija s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Za taj značajan uspjeh posebno su zaslužni svi uposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, kao i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje kontinuirano pruža podršku zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Resorni ministar Almir Bečarević uputio je čestitke Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena područja i želi im da i dalje promovišu zaštitu prirode i održivi turizam.

Više informacija o TOP 100 priča 2023 Zelenih destinacija dostupno je na web stranici https://www.greendestinations.org/, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izvor: raport.ba

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas