PROMOVIRANA KNJIGA FRANJE ŠARČEVIĆA: „Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene“

U utorak, 26. septembra, u 19 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu održana je promocija publicističke knjige “Izvan stroja” Franje Šarčevića, docenta matematike na Sarajevskom univerzitetu i urednika portala Prometej.ba. Knjigu je objavila izdavača kuća Synopsis, sa znakovitim podnaslovom “Nacionalno, građansko i druge opsjene”.

O knjizi su govorili njen urednik Drago Bojić, Enver Kazaz i sam autor, a predstavljanje je moderirala Kristina Ljevak.

Knjiga “Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene” koncipirana je u tri dijela. Prvi dio knjige čini autobiografski esej “Pesimizam uma, optimizam volje”, a u drugom dijelu knjige naslovljenim “Kronika društvenog urušavanja” skupljeni su tekstovi koje je autor objavljivao na portalima, najvećim dijelom na Fokusu i Prometeju od studenoga 2018. do travnja 2023. godine. U trećem dijelu knjige pod nazivom “Bosanski bukvar” Šarčević ironično opisuje 30 pojmova koji definiraju današnju BiH.

Govoreći o javnom angažmanu Franje Šarčevića, Drago Bojić je rekao da u BiH postoje tri vrste intelektualaca. Prvi su konformisti koji se povlače sami u sebe, drugi su se priključili javno dominantnim ideologijama, dok treći izlaze u javni prostor kritički govoriti i konfrontirati se s dominantnim ideologijama. Za njega je Šarčević “dio časnijeg dijela intelektualne zajednice”, te definitivno pripada trećoj skupini intelektualaca.

Enver Kazaz se pak zapitao “šta će sve ovo Franji Šarčeviću”, referirajući se na napade koje Šarčević doživljava u nacionalističkoj javnosti zbog svojih stavova, ali i od onih koji se kriju iza građanskog da bi promovirali nacionalizam.

“Franjin početni otpor nacionalizmu je bio iz inata, te je zbog toga doživio isključivanje iz svoje zajednice u Rami, a onda je isto doživio od većinskog nacionalizma u Sarajevu, onog bošnjačkog, koji je zaogrnut plaštom bosanstva”, rekao je Kazaz. Dodao je i da “iz Franjine generacije (rođen 1991., op.a.) nema mnogo komentatora društvenih zbivanja”.

Šarčević se zahvalio predstavljačima knjige i okupljenima, te dodao da bi mu život bio lakši da se nije bakćao u društvene teme, “ali kad jesam, trudio sam se biti pošten i provokativan”. Istaknuo je da je najvažnije “sačuvati supstancu našeg društva”, te izrazio nadu da će “ova država opstati”.

Na promociji knjige “Izvan stroja” okupilo se oko sto ljudi, među njima i predsjenik Naše stranke Edin Forto.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas