PROTEST U BANJALUCI: Državo, pokaži da nismo same!

Foto: Buka

U Banjaluci je danas u 14 časova održana protestna šetnja protiv svih oblika nasilja, nakon stravičnih ubistava u Gradačcu 11. avgusta.

Učesnici/e su tražili odgovornost institucija i insistirali na konkretnim reakcijama.

Solidarišemo se sa svim događajima koji su se desili a u kojima su ubijene žene, rekla je Gorica Ivić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene Banjaluka i dodala “U današnjoj šetnji želimo da ukažemo na sve ono što se dešava prije femicide, ubistva žene, a to su dugogodišnje nasilje i prijave protiv nasilja, te zato želimo da ukažemo na potrebu i odgovornost institucija da odreaguju na prijavu nasilja, da pruže pomoć, podršku i zaštitu ženama, a kada prijeva nasilje da im prije svega vjeruju i da postupaju u skladu sa zakonima”.

Aleksandra Petrić, programska direktorica Fondacije “Udružene žene”, po struci pravnica, smatra da se femicid treba kvalifikovani kao oblik teškog ubistva sa strožijom zatvorskom kaznom.

Navela je i da kao društvo moramo drugačije reagovati i uopšte posmatrati slučajeve nasilja i femicida. Isto vrijedi i za policiju, sudstvo, tužilaštvo, centre za socijalni rad: “Ne smije se desiti da žrtva koja je više puta prijavila nasilje čeka da doživi neki teži oblik tjelesnih povrijeda ili da se desi ubistvo pa da se onda institucije između sebe prepucavaju i prebacuju jedni na druge odgovornost ko je kriv. Policija mora propisivati zaštitne mjere koje su joj na raspolaganju”.

Ivić je istakla da je u proteklih 7 godina u BiH ubijeno 70 žena. Navela je i da u Republici Srpskoj povećan broj prijava nasilja u porodici, ali da je razlog tome vjerovatno činjenica da se danas žrtve lakše I češće odlučuju prijaviti nasilno ponašanje nego što je to bio slučaj ranije.

Novinarka Milkica Milojević je ukazala na još jedan problem u našem društvu, a to je da većina građana ne prijavljuje nasilje iako je po zakonu to obavezna učiniti.

Na transparentima se moglo pročitati: “Državo pokaži da nismo same”;  “Za 7 godina preko 70 ubijenij žena”; Stop femicidu mi smo vaš glas”; Snaga nije nasilje”; Nijedna žena manje nijedna žena mrtva”…

U više bh. gradova protesti će biti organizovani danas u 16 časova.

I ženske organizacije i inicijative u Hrvatskoj su danas ranije organizovale  javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“  u 13 gradova u Hrvatskoj.

“Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubistvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sistema zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja”, stoji u saopštenju Ženske mreže Hrvatske koja okuplja više hrvatskih udruga i inicijativa koje se bore za ženska prava.

Izvor: buka.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas