PROTEST U BANJALUCI ZA SLOBODU GOVORA: „Ovo je zastrašujuće, poručujemo građanima da je ovo i njihova borba!“

Protest za slobodu govora a protiv kriminalizacije klevete održan je jutros u Banjaluci. Više stotina novinara, aktivista i građana okupilo se na Trgu Krajine sat vremena uoči zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, da izraze svoje protivljenje Prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se uvodi kriminalizacija klevete, a kojem će poslanici danas raspravljati.

Njima su se pridružili i pojedini opozicioni političari iz RS koji su takođe protiv gušenhja slobode govora.

“Poručujemo poslanicima da ne glasaju za ovaj zakon. Ovo je privid demokratije. Ovo je zastrašujuće. Ovo se ne tiče samo novinara. Građanima poručujemo da je ovo i njihova borba. Ako ovo prođe, šta je sljedeće? Da nam oduzmu slobodu kretanja, liječenja? Svako može odgovarati zbog statusa na Facebooku”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka. On je naglasio da je vlast RS okrenula leđa UN-u, Vijeću Evrope i udruženjima novinara u BiH. “Poručili su da ih ne interesuje šta mi mislimo jer oni žele sebe zaštiti zbog straha od činjenica”, rekao je Vukelić.

Predstavnici slobodnih medija Bosne i Hercegovine, ali i brojni analitičari, pravnici i predstavnici nevladinog sektora proteklih mjeseci kritikovali su najavljene zakonske izmjene, smatrajući da se njima vlast nastoji obračunati s novinarima koji kritički pišu o društvenim devijacijama, ali i ističući da se ovaj zakon odnosi i na građane kojima će sloboda javne riječi biti uskraćena i sankcionisana.

Izvršna direktorica Transparency International BiH Ivana Korajlić pozvala je takođe poslanike na ne glasaju za predložene izmjene Krivičnog zakonika.

Učesnici skupa uputili su se u protestnu šetnju do Narodne skupštine RS gdje u 10 sati počinje sjednica na kojoj će se raspravljati o spornom Prijedlogu zakona.

Sa simbolično zalijepljenim trakama preko usta, organizatori protesta nosili su kroz centar Banjaluke transparent na kojem je pisalo „Mišljenje nije zločin! Stop kriminalizaciji klevete!“.

Predstavnici medija istakli su da niko ne bježi od odgovornosti za svoje izvještavanje, ali da je kleveti mjesto gdje je i do sada bila – u građanskoj parnici.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas