PROTESTNO OKUPLJANJE 6 SINDIKATA: Na ulicama Banjaluke zaposleni u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu

Foto: Buka

U banjalučkom parku “Mladen Stojanović” je počelo protesno okupljanje šest sindikata koji okupljaju zaposlene u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu.

U banjalučkom parku “Mladen Stojanović” je počelo protesno okupljanje šest sindikata koji okupljaju zaposlene u javnoj upravi, zdravstvu, unutrašnjim poslovima i pravosuđu.

Protest zvanično počinje u 12 sati, kada će se okupljeni uputiti do zgrade Vlade Republike Srpske i Palate predsjednika RS gdje će predati zahtjeve.

Razlog današnjeg izlaska na ulici je kako tvrde sindikati taj što je Vlada RS prekršila sporazum iz juna prošle godine, prema kojem je blizu 55.000 radnika u ovoj godini trebalo da dobije platu prosječno uvećanu za oko 130 maraka.

Više puta su u proteklom period upozoravali da se sa sadašnjim primanjima i velikom inflacijom teško žive, ali se pitaju i gdje je završio novac za njihovo povećanje plata, obzirom da su dogovor postignut još prošle godine i da su u budžetu bila predviđena sredstva za to.

Kako je naveo Božo Marić jedan od sindikalnih lidera koji organizuju proteste, na ovaj korak su se odlučili jer su nezadovoljni radom njihovog poslodavca odnosno Vlade Republike Srpske.

A na izjave koje čuju od nadležnih –“dobro je što redovno servisiramo sve obaveze”, ima samo jednu poruku: “Da je ovdje više kažnjavanja, manje bi bilo mažnjavanja i svega bi bilo u izobilju”!

Kako je ranije za BUKU pojasnio Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, organizatori radničkog protesta su zauzeli su jedinstven stav po pitanju dalje borbe za ispunjavanje četiri tačke sporazuma koji smo potpisali sa Vladom RS prošle godine i na ćutanje vlade 100 dana.

“Nakupilo se tu mnogo problema i nemogućnost plaćanja prekovremenih sati u MUP-u i zdravstvu, ne uplaćeni doprinosi koji su nam uskratili zdravstveno osiguranje na nekoliko dana i još nema konačnog riješenja, nepotpisivanje kolektivnih ugovora za jedinice lokala, ne priznavanje diploma visokih medicinskih sestara.. Spisak je poprilično dugačak“, rekao je za BUKU Šerbedžija.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Joldić poručila je se sporazum mora ispoštovati i podjetila da je sve krenulo kada je ovih 5 sindikata podnijelo interpelaciju u NSRS.

Navela je i podatak da u posljednjih šet godina policijski službenici MUP-a RS imaju preko 2,3 miliona prekovremenih sati, a da za 1,1 milion sati nisu dobili ni minut odmora, niti marku za prekovremeni rad.

Podsjetila je šta Sindikat još očekuje:  “Dogovor je bio 198 KM toplog obroka, dobili smo 100 KM u avgustu prošle godine, ostaje još 98 KM I treba da dobijemo određenu finansijsku naknadu na ime regresa”.

Predsjednik Sindikata doktora medicine Republike Srpske, Jovica Mišić je, između ostalog, naveo da njihove kolege u Federaciji BiH imaju osnovnu početnu platu veću za 200 do 300 KM: “Neka nam barem izjednače platu sa kolegama u Federaciji BiH”.

Podsjetimo na kraju da su iz Vladi RS ranije istakli da je sporazum u potpunosti ispoštovan i da para za povećanje plata nema.

Izvor: buka.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas