PRVE TRZAVICE U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: Efendić tvrdi da Trojka nije ispoštovala dogovor u Sarajevu

Foto: FTV / Screenshot

Preduzeća nisu u stanju da odgovore potrebama najjednostavnijih zahtjeva građana u 21. vijeku, da grad bude čist

Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koja partipicira u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevo večeras je tokom gostovanja na Dnevniku D Federalne televizije iznio zamjerke na poteze koalicionih partnera, ali i na samo funkcioniranje Vlade KS.

“Mi smatramo da možda još nije dovoljno vremena prošlo kako bismo dali konačnu ocjenu da li je moguće uraditi nešto od onoga što je program na Kantonu Sarajevu. Zato smo i rekli da, što se nas tiče, mi smo vjerni tom sporazumu koji je potpisan, ali isto očekujemo i od drugih stranaka”, kazao je Efendić.

Ustvrdio je da partneri u Kantonu Sarajevu dosad nisu ispoštovali postignuti dogovor.

“Prije svega, to se odnosi na jedan dio dogovora koji se tiče, ne samo ministarstava nego i javnih preduzeća. Mi smo kao stranka dobili pet mandata u Skupštini KS koliko ima i Naša stranka, iako smo imali više glasova, ali smo dobili svega dva ministarstva uz jedan dogovor sa ostalim partnerima da uz ova dva ministarstva koje ima SzBiH, zbog ministarstva komunalne privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliše – da tu budu i javna preduzeća – Rad i Park”, kaže Efendić.

Smatra da u Sarajevo dugo godina postoji problem u komunalnoj oblasti.

“Preduzeća nisu u stanju da odgovore potrebama najjednostavnijih zahtjeva građana u 21. vijeku, da grad bude čist” kazao je Efendić te dodao:

“To je jednostavan problem. Ali evo imamo situaciju da partneri ne žele ispoštovati taj dio dogovora. Ministar Almir Bećarević je vrlo odlučan i sposoban, ali on ovoga trenutka ne može zasaditi nijedan cvijet u Sarajevu. Sistem funkcioniše tako da javnim preduzećima upravljaju političke stranke. Ministarstva ili Vlada nemaju baš efektivnu kontrolu nad njihovim radom. Mi smo zato i pristali da stranka ima jedno ministarstvo manje, ali da barem za jednu oblast preuzme odgovornost. I evo to se još nije desilo. Vjerovatno stranke Trojke imaju i unutrašnjih i međusobnih problema”, kazao je Efendić.

Iznio je i ocjenu da cijeli mehanizam i način na koji radi Vlada KS je dosta neefikasan.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas