Bivšeg profesora matematike javnost je pobliže upoznala nakon našeg pisanja o hacijendi pored Mostara (Polog), a njegove stranačke kolege najviše su se zaintrigirale za Mercedesa GLE 5.3 AMG čija je tadašnja vrijednost procijenjena na 250 tisuća maraka. Još uvijek se ne može procijeniti kome su više transferi više donijeli: Lasiću na unutarstranačkoj listi i kadroviranjem na potentnim državnim funkcijama ili Lionelu Messiju prijelaz u američki MLS gdje brani boje Intera iz Miamija, no upravo im je Mercedes neko vrijeme bio zajednički nazivnik.

Mercedesa se i dalje može vidjeti u Hercegovini, ali ne i njega za volanom.

Kako saznaje hercegovina.info informacija o njegovom voznom parku nije najbolje sjela u stranci pa se tako tadašnji ministar prometa morao riješiti svog limenog ljubimca koji duže od godinu dana ima novog vlasnika.

Lasić je odavno poznat kao ljubitelj skupocjenih automobila, a najviše se opekao prije 9 godina kada je iz stranke ‘kažnjen’ te ga nije bilo među 450 stranačkih kandidata za listopadske izbore. Naime, ranije je kupio dva skupocjena Audija A8 o trošku poreznih obveznika za sebe i predstojnika njegovog ureda, a kako su mediji tada pisali vrijednost samo ta dva automobila bila je oko 300 tisuća maraka.

I njegovim stranačkim kolegama nije previše jasno čime je u međuvremenu zaslužio takvo povjerenje vrha stranke, no očito se dokazao kao koristan član za čijeg mandata nikome nije loše, a u stranci shvatili da će među mladim snagama teško naći nekoga tko bi se kompromitirao te vjerojatno skužili da ga je bolje imati nego ne imati.

Zaposleni u Autocestama FBiH bi mogli osjetiti komfor pod ravnanjem novog direktora.

Osim vozila za koje će Lasić u početku svog v.d-ovanja ‘trznuti’ preko 600 tisuća maraka, objavljen je i natječaj u kojem Autoceste traže agenciju koja će im za 150 tisuća maraka bez PDV-a u naredne tri godine posredovati pri kupnji zrakoplovnih karata. Kako se navodi u obavijesti javne nabavke, koju financiraju svi građani BiH, predmet nabavke obuhvaća pružanje usluga i nabavku avio karata, što podrazumijeva posredovanje u nabavci avio karata i dostavljanje avio karata za potrebe ‘JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar’.

Stručnjaci navode da su ovakvi poslovi najčešće podložni pogodovanjima, odnosno ‘guranjima’ svojih prijatelja, rođaka i kumova kroz razne agencije jer rijetki mogu zamisliti da u javnom poduzeću koje vrvi referentima i asistentima stvarno nema nikoga tko bi mogao pregledati ponudu, naručiti i preuzeti karte za potrebe poduzeća.

Denis Lasić je, kako se navodi i u službenom životopisu bio je ravnatelj Srednje ekonomske škole ‘Jozo Martinović’ (1999. – 2011.) u Mostaru, a od 9. 11. 2011. do 19. 3. 2015. obnašao je dužnost predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Dva mandata je proveo kao federalni ministar prometa i veza. Njegova imovina se posebno podebljava zadnje četiri godine, kada gradi veliko imanje na Pologu, kupuje 300-tinjak tisuća maraka vrijedan stan u središtu Mostara. Deset godina nakon što je prijavio stan od 72 kvadrata u Orci, Lasić u istoj zgradi kupuje penthousea od 140 kvadrata vrijedan oko 300 tisuća maraka. Cijena tog četverosobnog stana s dva balkona oglašavana je i na internetu, gdje je prodavan za 280 tisuća maraka. Ako zbrojimo onaj stari, Lasić u Orci ima preko 200 kvadrata vlastitog stana, odnosno dva stana – jedan od 140, drugi od 72 kvadrata.

Usporedno s kupnjom penthousea kreće i izgradnja imanja na Pologu, koje je priča samo za sebe. Imanje kakvog se ne bi postidjeli ni najplaćeniji svjetski sportaši ili glumci smješteno je u Pologu nadomak Mostara, a građeno od 2019. do 2020. U cijelosti je ograđeno zidom i visokom ogradom, a ima i put i kapiju za nigdje. Ministar prometa na njemu je sagradio kuću, bazen, nogometno i košarkaško igralište te boćalište… Navedeno prati svlačionica, vanjski šank, vanjski poligon za vježbanje, vanjski roštilj, kamin. Sve je obloženo kamenom, te dovezene i višegodišnje sadnice maslina, ugrađena led rasvjeta, te videonadzor. Čini se da je ispod cijelog imanja i podrum, barem na to ukazuju zasebna ulazna vrata, ispod kuće koja je centrirana na placu – kategoriziranom kao pašnjak 4. klase, od 4165 četvornih metara.

Direktor Autocesta prema prijavljenoj imovini na sebi ima samo jedan stan.

Po podacima CIN-a (Centar za istraživačko novinarstvo), Denis Lasić vlasnik je samo stana od 71 kvadrata u Mostaru koji je procijenio na 100 tisuća maraka. Na supruzi Tini je drugi stan od 139 kvadrata procijenjene vrijednosti 250 tisuća maraka, kao i Hyundai Tucson koji prema Lasićevoj procjeni košta 20 tisuća maraka. Otac Karlo je vlasnik veće količine zemljišta, ali i ovog svega viđenog na Pologu kraj Mostara.

Višegodišnji državni službenik koji bi trebao biti primjer ostalim građanima zapravo nije legalizirao hacijendu i posjed u Pologu kakav je većina njegovih zemljaka viđala samo u meksičkim sapunicama. Lasić je tako dao putokaz mnogima da na negrađevinskom zemljištu izgrade što požele jer mu se očevo zemljište u katastru još uvijek vodi kao pašnjak, no ostali smrtnici koji nemaju asfaltiran i ograđen prilaz do svoje kuće ipak bi mogli nadrapati i biti kažnjeni što teško možemo očekivati u slučaju kada se radi o bivšem županijskom premijeru, bivšem federalnom ministru i aktualnom direktoru javnog poduzeća.

Kada se klikne na i u podacima pored ‘obiteljskog imanja s kućom i bazenom’ izbaci podatak da je zapravo sve izgrađeno bez dozvola.

Te informacije nije teško provjeriti ni u javno dostupnim podacima što još jednom potvrđuje kako je Denis Lasić sve gradio.

Kada vam zapne i ukoliko trebate ispeglati imidž prije nekih izbora ili prije imenovanja na javnu funkciju najbolje je zadužiti stranačke medije da javnosti ipak objasne kako stvari nisu zapravo takve kao što ljudi vide svojim očima.

Izvor: hercegovina.info