PRVOSTEPENA PRESUDA: Zbog diskriminacije, RS dužna isplatiti Davoru Dragičeviću 5.000 maraka odštete

Foto: BIRN BiH

Osnovni sud u Banjaluci donio je prvostepenu presudu u korist Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koji je tužio Republiku Srpsku zbog diskriminacije te naredio da mu se isplati odštetni zahtjev u visini od 5.000 konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Detektor.

Vladimir Kovačević

Davor Dragičević je Republiku Srpsku tužio zbog višestruke, kontinuirane i neposredne diskriminacije koja je učinjena neposredno putem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a. On je odštetnim zahtjevom tražio nadoknadu u iznosu od 3.000 maraka, ali i sudsku odluku kojom će policiji biti zabranjena daljnja diskriminacija.

Osnovni sud u Banjaluci je presudom u koju je Detektor imao uvid, obavezao tuženu RS da Dragičeviću po osnovu naknade nematerijalne štete isplati 5.000 maraka.

„Analizom dokaza sud je utvrdio da je tužilac učinio vjerovatnim da je tužena prema njemu izvršila diskriminaciju. Sud je utvrdio da tužena nije dokazala da nije došlo do diskriminacije, a na njoj je, shodno citiranoj odredbi zakona,  bio teret dokazivanja navedene činjenice“, piše između ostalog u presudi Osnovnog suda u Banjaluci.

Sud u presudi navodi i da je iz iskaza tužioca i saslušanih svjedoka utvrđeno da su u saglasnosti sa izvedenim materijalnim dokazima i video materijalima, odnosno da je tužilac „učinio vjerovatnim“ da tužena putem pripadnika MUP-a vrši neposrednu diskriminaciju prema tužiocu, tako što ga stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na ostale građane ograničavajući mu pravo pristupa javnim prostorima.

„Ovo je istorijska presuda kako za mene tako i za grupu ‘Pravda za Davida’, ali i za sve građane Bosne i Hercegovine i da se jednom kaže dosta je ali i da posluži, nadam se, presuda i kao pravni lijek. Da se jasno kaže da se ne mogu pripadnici MUP-a na ovakav način ophoditi ni prema jednom građaninu“, rekao je Dragičević za Detektor.

U obrazloženju presude sudija Miloš Čizmović se, između ostalog, pozvao i na tekst Detektora, „Diskriminacija i targetiranje banjalučkih aktivista ostali nekažnjeni“ koji je objavljen u junu 2021. godine.

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Okružnom sudu u Banjaluci.

Ranije su pravosnažno presudu po tužbi zbog diskriminacije protiv Republike Srpske dobile aktivistkinje „Pravde za Davida“ Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ.

Vrhovni sud Republike Srpske je u decembru 2022. odbio, kao neosnovan, zahtjev Pravobranilaštva RS-a za revizijom te  presude. Presuda još nije provedena.

Republiku Srpsku su zbog diskriminacije tužili i majka Davida Dragičevića Suzana Radanović i aktivista „Pravde za Davida“ Ozren Perduv. Ti procesi su u toku.

Izvor: detektor.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas