PULJIĆ: Samit autokrata, proruskih glavešina, a među njima i vodeći Trumpov lažljivac

Foto: Twitter/Milorad Dodik

Dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivica Puljić komentarisao je dešavanja u Budimpešti, gdje su boravili članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik RS Milorad Dodik.

-Vrlo je jasno da je bitka između demokratije i autokratije došla do zapadnog Balkana. Potvrda je skup u Banjoj Luci gdje je Dodik napravio savez s Orbanom i Erdoanom, gdje se nazdravljalo u rusku čast i gdje su bili i američki desničari poput Tuckera Carlsona.

Ja sam o ovim opasnostima pisao prošle godine, a još jednom vas pozivam da ustanete i borite se protiv ovog zla, koje može postati globalni prekidač za novi svjetski rat. Ako ste uz njih osvijestite se, a ako niste budite glasni u odbrani demokratije i zapadnih vrijednosti, poručio je Puljić, te dodao:

-Ako držite imalo do sebe, do imalo dostojanstva, onda izbjegavate Carlsona na kilometre. On je drugar Viktora Orbana, Trumpov zvučnik, proruski profašistički demagog koji je dobio otkaz na Fox Newsu zato što je lagao, varao, ucjenjivao, pozivao na nasilje …

U Budimpešti je očigledno bio samit autokrata, nacionalista, diktatora, proruski orijentiranih glavešina. Među njima su bili Dodik i Vučić koji se sastao s vodećim američkim Trampovim lažljivcem, radikalnim desničarem kojeg ni Fox News nije mogao trpiti. Zove se Tucker Carlson, poručio je Puljić.

Izvor: fokus.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas