PUTIN JE BIJESAN: Dao je nekoliko opcija pripadnicima Wagnera

Foto: Screenshot

Vagnerovcima je ponudio nekoliko opcija – pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak svojim porodicama ili odlazak u Bjelorusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć se obratio javnosti. Rekao je kako su djelovanje ruskih službi, razum većine pripadnika Wagnera, ali i “patriotskih duh ruskih građana” bili presudni u suzbijanju pobune.

Vagnerovcima je ponudio nekoliko opcija – pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak svojim porodicama ili odlazak u Bjelorusiju.

Obraćanje građanima

Danas se još jednom obraćam svim građanima Rusije. Hvala vam na ustrajnosti, solidarnosti i domoljublju. Ta građanska solidarnost je pokazala da je svaka ucjena, svaki pokušaj stvaranja unutarnjih previranja osuđen na propast”, započeo je govor Putin.

Naglasio je da je tokom pobune “pokazana je najveća konsolidacija društva, izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama”, te da je cijelo rusko društvo pokazalo “čvrstu, nedvosmislenu podršku ustavnom poretku.”

Naglasio je da su “od samog početka događaja odmah donesene sve potrebne odluke za neutraliziranje nastale prijetnje”.

Najoštriji dio obraćanja

Uslijedio je najoštriji dio obraćanja koji je bio posvećen organizatorima pobune za koje je rekao da su izdali zemlju te da je riječ o kriminalnim aktivnostima.

“Oružana pobuna bi u svakom slučaju bila ugušena. Čak su i organizatori pobune morali to shvatiti. Sve su shvatili, pa i to da su se upustili u kriminalne radnje, u raskol i oslabljivanje zemlje suočava s velikom vanjskom prijetnjom i neviđenim pritiscima izvana”, rekao je Putin dodavši da su organizatori pobune izdali zemlju.

“Organizatori oružane pobune izdali su ne samo svoju zemlju i narod nego i one koji su uvučeni u zločin. Lagali su im, gurali ih u smrt, pod paljbu, da pucaju na svoje”, rekao je ruski predsjednik.

Putin nije imenom spomenuo šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, no po svemu sudeći cilja na njega.

“Ucjena osuđena na neuspjeh”

U oštrom i kratkom televizijskom obraćanju kazao je još da je “svaka vrsta ucjene osuđena na neuspjeh” i da Zapad želi da se ruski vojnici međusobno ubijaju.

“Upravo takav ishod – bratoubojstvo – željeli su neprijatelji Rusije: neonacisti u Kijevu, njihovi zapadni pokrovitelji i kojekakvi narodni izdajnici. Htjeli su da se ruski vojnici ubijaju međusobno, da ubijaju vojno osoblje i civile da bi na kraju Rusija izgubila, a naše društvo se podijelilo, ugušeno u krvavom građanskom sukobu”, kazao je Putin.

Osvrnuo se i na obične pripadnike Wagnera. Kazao je da su pripadnici Wagnera u ogromnoj većini ruski domoljubi.

“Znali smo i znamo da su ogromna većina boraca i zapovjednika Wagnerove skupine također ruske patriote, odani svom narodu i državi. To su dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju oslobađajući Donbas i Novorusiju. Pokušali su ih u mraku iskoristiti u protiv njihove braće po oružju s kojima su se zajedno borili za dobrobit zemlje i njezine budućnosti”, rekao je ruski predsjednik.

Opcije za vagnerovce

“Od samog početka događaja, po mojim direktnim uputama, poduzete su mjere da se izbjegne veliko krvoproliće. Za to je trebalo vremena, uključujući i da se onima koji su pogriješili pruži prilika da ponovno razmisle, da shvate da društvo snažno odbacuje njihove postupke i da uvide do kakvih tragičnih, destruktivnih posljedica za našu državu Rusiju vodi avantura u koju su uvučeni”, rekao je Putin.

Zahvalio je komandatima i vojnicima Wagnera koji su izbjegli krvoproliće te vagnerovcima ponudio nekoliko opcija, naglasivši da će održati svoje obećanje.

“Zahvaljujem onim vojnicima i zapovjednicima Wagnerove skupine koji su donijeli jedinu ispravnu odluku – nisu išli u bratoubilačko krvoproliće, stali su na zadnjoj crti”, rekao je.

Pa se direktno obratio pripadnicima Wagnera:

“Danas imate priliku nastaviti služiti Rusiji potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrane ili drugim agencijama za provođenje zakona ili se vratiti svojoj porodici i prijateljima. Svatko tko želi može ići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao bit će ispunjeno”, rekao je.

“Od početka su poduzete sve potrebne mjere”

Putin je zahvalio i “vojsci, policijskim i obavještajnim agencijama, kao i herojskim pilotima koji su stali na put pobunjenicima” te predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku “na njegovim naporima i doprinosu mirnom rješavanju situacije”.

Poručio je i da je rusko društvo konsolidiralo u trenucima pobune.

“Ponavljam, domoljubni duh građana, konsolidacija cijelog ruskog društva odigrali su odlučujuću ulogu ovih dana. Ta nam je podrška omogućila da zajedno prebrodimo najteža iskušenja za našu domovinu. Hvala vam na tome. Hvala”, rekao je na kraju Putin.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas