PUTIN OTKRIO NOVE DETALJE O SMRTI PRIGOŽINA: Našli smo ostatke bombe

Istražitelji pogriješili kad nisu testirali tijela na alkohol i droge s obzirom na to da je ranije u Wagnerovim uredima u Sankt-Peterburgu nađen kokain

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su istražitelji našli ostatke ručne bombe u tijelima mrtvih iz aviona u kojem je poginuo osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin i još devet ljudi.

Putin je tako sugerirao da je avion raznesen iznutra dodavši da mu je šef ruskog Istražnog odbora predao izvještaj prije nekoliko dana.

– Nije bilo vanjskog udara u avion, dodao je ruski predsjednik.

Nije rekao ko i kako je aktivirao bombu u avionu, ali je izjavio da su istražitelji pogriješili kad nisu testirali tijela na alkohol i droge s obzirom na to da je ranije u Wagnerovim uredima u Sankt-Peterburgu nađen kokain.

Ruski istražitelji još uvijek nisu objavili što je uzrokovalo pad aviona.

Radi se o prvim značajnijim informacijama koje su objavljene nakon misterioznog pada aviona Jevgenija Prigožina sjeverno od Moskve krajem avgusta.

Do pada je došlo dva mjeseca nakon što je Prigožin sa svojim plaćenicima poveo neuspjelu pobunu protiv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera ruske vojske Antona Gerasimova.

Mnogi analitičari su tvrdili da iza pada Prigožinova aviona stoji upravo Putin, koji mu se želio osvetiti. Kremlj je tvrdio da to nije istina.

Putin je govorio i grupama sličnim Wagneru, te kazao da još nema konsenzusa o tome da li postoji potreba za njihovim postojanjem.

“Međutim, danas sa sigurnošću mogu reći da je nekoliko hiljada boraca iz ove kompanije potpisalo ugovor s ruskim Oružanim snagama. Mogu sudjelovati u vojnim operacijama ako žele”, poručio je Putin.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas