RAŠČIŠĆAVANJE RAČUNA DO KRAJA: Lideri Trojke sutra sa Dodikom i Čovićem, hoće li opstati vlast?

Lideri Trojke sutra bi se trebali sastati u Konjicu, a pridružit će im se i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, a vrlo vjerovatno i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, saznaje Raport.

Kako je Raportu rečeno, sastanak je planiran još ranije, odnosno prije spornih odluka NSRS, a na njemu su lideri trebali razgovarati o ubrzanju rada vlasti i usvojanja zakona važnih za evropski put BiH.

No, nakon što je Dodik krenuo u novi rušilački pohod, a stranke Trojke oštro reagirale, iz međunarodne zajednice su izrazili bojazan da će svi evropski zakoni otići na čekanje i da od sastanka neće biti ništa.

Ipak, kako nam je preneseno, lideri Trojke su odlučili da sastanak ipak održe, uz važeći poziv i Miloradu Dodiku kako bi se stvari raščistile.

To naravno otvara i pitanje opstanka vlasti na državnom nivou. Prema našim informacijama, lideri Trojke čvrsti su u stavu da s Dodikom do kraja raščiste sve probleme i pitanja koja postoje – ali da neće pristati na ucjene koje bi išle na štetu države.

 

Faktički, sutra bi mogao biti Dan D za državnu vlast, s obzirom na to da je jedna od opcija i zaustavljanje svih procesa dok Milorad Dodik ne zaustavi antidržavno djelovanje.

Isto tako, od sutrašnjeg sastanka mogla bi ovisiti i sama konstrukcija vlasti, odnosno da li će Trojka uopće pristati biti dalje vlast sa prgavim i rušilački raspoloženim Miloradom Dodikom.

Unutar same Trojke, dakle u sve tri stranke, postoje glasovi koji zagovaraju raskidanje koalicije i izlazak iz vlasti, što bi bio ozbiljan udarac za SNSD posebno jer projekti koji su od izuzetne važnosti za RS moraju proći kroz Vijeće ministara BiH.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas