RASKOL MEĐU POVJERIOCIMA VITEZITA: Traži se hitan izvještaj o radu stečajne uprave

Foto: zurnal.info

Do sada su tri od sedam članova već najavila odsustvo sa sjednice Odbora povjerilaca, tražeći da se zbog konfuzne situacije, prije svega po pitanju da li je stečajna uprava poštovala zakonski slijed pri prodaji Vitezita kupcu „WDG promet“ iz Zagreba, prethodno održi Skupština povjerilaca.

U Vitezitu i dalje uobičajena situacija, borba različitih struja koje imaju drugačija tumačenja zakonskih odredbi. Upitno je održavanje naredne sjednice Odbora povjerilaca. Do sada su tri od sedam članova već najavila odsustvo, tražeći da se zbog konfuzne situacije, prije svega po pitanju da li je stečajna uprava poštovala zakonski slijed pri prodaji imovine Vitezita kupcu „WDG promet“ iz Zagreba, prethodno održi Skupština povjerilaca.

Protivljenje sjednici Odbora iskazala je prije svih Vlatka Mlakić kao predstavnik bivših radnika Vitezita. Traži izvještaj o radu stečajne uprave proteklih pet godina, iskazujući opravdanu bojazan da će, kao u mnogim sličnim slučajevima ceh na kraju platiti bivši radnici koji bi mogli ostati bez uplaćenog staža i mogućnosti penzionisanja.

iz dopisa Vlatke Mlakić

Odsustvo je najavio i zastupnik federalne vlade u Odboru povjerilaca Zlatan Bilanović. On podsjeća kako je Odbor u prethodnom periodu ishitreno donosio neke odluke unatoč tome što je u pitanju firma namjenske industrije u državnom vlasništvu. Inače, još uvijek nema zvaničnog stava Vlade FBiH o daljnjem statusu Vitezita kojeg je resorni ministar Vedran Lakić najavio prije skoro tri mjeseca.

dopis ministra Lakića

Stečajna upraviteljica je već dopustila neformalno preuzimanje nekretnina prodanih zagrebačkoj firmi i vlasniku Matiasu Zubaku iza kojeg stoji njegov otac Zvonko Zubak. No, stečajni sudija Ivo Žabić u onim trenucima kada se umiješa u svoj posao, naložio je upraviteljici Behriji Huseinbegović da ne poduzima radnje uvođenja u posjed kupca prije nego se ne upiše kao vlasnik imovine u zemljišnim knjigama, odnosno dobije pismenu suglasnost Vlade FBiH o načinu i uvjetima pod kojima će se imovina, koja služi za namjensku proizvodnju, predati u posjed!

Podsjetimo, Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Travniku odbacio je Rješenje o dosudi kojim bi firma „WDG Promet“ bila upisana kao vlasnik kupljene imovine Vitezita, jer u zemljišnim knjigama Vitezit nije njen vlasnik. Riječ je o državnoj imovini koja je pod zabranom prodaje, na što su svojevremeno upozorili i iz Pravobranilaštva BiH.

Uslov za odobravanje stečajnog postupka Vitezita od strane federalne vlade podrazumijevao  je restruktuiranje Vitezita, a ne prodaju!

Posljednjih mjeseci inspektori federalne Uprave policije uzimali su izjave aktera, slobodno možemo reći sistemske, pljačke Vitezita koja se odvijala u različitim vremenskim periodima i od različitih aktera, koja se odvijala prije svega pod paskom kadrova HDZ-a koji su upravljali fabrikom uz prećutnu saglasnost bratske SDA.

Ne samo da se odvijala devastacija i pljačka pogona fabrike, o čemu Žurnal piše posljednjih godina, nego su zloupotrijebljena sredstva iz federalnog budžeta namijenjena obnovi proizvodnje. Sve ono što se dešavalo i dešava u Vitezitu, moramo to još jednom konstatovati, i dalje je nezavršena priča.

Izvor: zurnal.info

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas