RASULO U HDZ-U: Čak 14 članova kantonalnog odbora ZDK napustilo stranku!

Čak 14 članova Kantonalnog odbora HDZ-a u zeničko-dobojskom kantonu podnijelo je neopozive ostavke na funkcije u stranci i napustilo stranku. Među njima su istaknuti članovi HDZ-ove mladeži. 

Ostavku na dužnosti i članstvo podnijeli su:

– Robert Bošnjak, član glavnog odbora HDZ BiH, dopredsjednik MIadeži HDZ BiH, član Kantonalnog odbora HDZ BiH ZDK, član Općinskog odbora HDZ BiH Žepče, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Žepče),

‐ Ante Kelavić, Međunarodni sekretar Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Maglaj),

‐ Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDK (Žepče),

‐ Antonio Šimunović predsjednik Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH i član Kantonalnog odbora HDZ BiH ZDK (Žepče).

Kako su saopćili, ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Kantonalnog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

– Razlozi ovakve odluke su mnogobrojni i gomilaju se već godinama. Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ BiH koje smatramo apsolutno neregularnim, štaviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani – naveli su.

Dodaju da ono što treba naglasiti je i “nerazumijevanje, nepoštivanje, a u konačnici i isključivost od vječitog načelnika Općine Žepče i člana predsjedništva HDZ BiH Mate Zovke ali i bivšeg predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Žepče Josipa Martića koji traju već godinama”.

– Naime, manipulativno ponašanje gore navedenog dvojca udruženo sa namještaljkama i ucjenama u zadnjih nekoliko godina sistemski onemogućuju saradnju Općinskog odbora Mladeži HDZ BiH Žepče sa Kantonalnim odborom Mladeži HDZ BiH Zeničko-dobojskog kantona, te nas u potpunosti pokušavaju politički eliminirati.

Bitno je istaknuti da mi gore potpisani iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnoj razini a i šire, nemamo priliku sudjelovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca – navode.

Dalje ističu kako se za ovu, kako navode, nimalo laganu odluku, nisu odlučili preko noći.

– Ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja.

Ovom prilikom želimo najiskrenije zahvaliti Predsjedništvu Mladeži HDZ BiH na čelu sa predsjednikom Matom Lončarom na izuzetno korektnoj i sveprisutnoj saradnji svih ovih godina.

Nažalost, prisiljeni smo svoje znanje, vizije te političke ideje realizirati na neki drugi način. Ne možemo biti dio politike u općini i kantonu u kojoj nam se de facto ne dopušta političko djelovanje, samo zato što slijepo ne slijedimo politiku podjela i frakcija, koja je na kraju krajeva pogubna za HDZ BiH te jedinstvo Hrvata na ovom prostoru.

Slijedom toga, donijeli smo ovakvu odluku te se nadamo da će nas u njoj razumjeti i podržati Hrvati unutar općine Žepče i Zeničko-dobojskog kantona, jer nikad interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa hrvatskog naroda na teritoriji kojeg su naši roditelji velikom žrtvom odbranili – zaključuje se u saopćenju bivših članova HDZ-a BiH, objavljenoj na Facebook stranici Kantonalnog odbora mladeži HDZ-a BiH Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: buka.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas