REPORTERI BEZ GRANICA POKRENULI GOLOBALNU KAMPANJU: Krivični progon Assangea opasnost za medije i pravo javnosti na informacije!

Reporteri bez granica (RSF) pokrenuli su novu globalnu komunikacijsku kampanju kao dio svojih dugogodišnjih napora za oslobađanje izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Počevši od 18. oktobra, medijski podržavatelji širom svijeta objavljivat će sadržaj RSF-a u medijima naglašavajući opasnost koju medijima i pravu javnosti na informaciju predstavlja krivični progon Assangea.

Komunikacijska kampanja sadrži prikaz Assangea s njegovim crtama lica sastavljenim od logotipova desetaka medijskih organizacija iz cijelog svijeta. Ti su mediji su bili među onima koji su u objavljivali priče temeljene na procurjelim povjerljivim dokumentima koje je objavio WikiLeaks 2010. godine.

Navode da dok sudbina Juliana Assangea visi o koncu, važnije je nego ikad da medijske organizacije i novinari širom svijeta govore u prilog načelima o kojima je riječ.

– Ako američka vlada uspije izručiti Assangea i procesuirati ga prema Zakonu o špijunaži, svako ko objavi priče temeljene na procurjelim informacijama mogao bi biti sljedeći – a rezultat toga će u konačnici biti na našem pravu da znamo. Vrijeme je za globalnu solidarnost u podršku novinarstvu i slobodi medija, prije nego što bude prekasno – kazala je Rebecca Vincent iz RSF-a.

Slogan kampanje “Kolateralna šteta” odnosi se na opasnost koju krivični progon Assangea od strane američke vlade predstavlja za medije širom svijeta, kao i na pravo javnosti na informaciju.

To je također podsjetnik na video “Collateral Murder” koji je bio među procurjelim materijalima koje je objavio WikiLeaks 2010. godine, a koji razotkriva napad američkog vojnog helikoptera Apache u predgrađu Bagdada, u kojem je ubijeno najmanje desetak civila, među kojima i dva novinara Reutersa.

Kampanju podržavaju Le Monde (Francuska) i The Guardian (UK), koji su bili među izvornim medijskim partnerima koji su radili s WikiLeaksom 2010. godine na dokumentima “Cablegate” – tranši više od 250.000 procurjelih diplomatskih depeša. Kampanju su podržali i drugi mediji.

RSF je pokrenuo ovu kampanju manje od sedmicu dana prije državnog posjeta australskog premijera Anthonyja Albanesea Washingtonu, od 23. do 26. oktobra, gdje će ga ugostiti američki predsjednik Joe Biden.

Dvojica čelnika su pozvana da iskoriste ovu priliku za pronalaženje diplomatskog rješenja za slučaj Assange. RSF će također pokrenuti globalnu tweet kampanju usmjerenu na predsjednika Bidena i premijera Albanesea uoči posjete.

Kampanja se također pokreće uoči završne faze pravnog postupka u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se očekuje da će ročište biti sazvano u bilo kojem trenutku – datum koji se naziva “Dan X”.

Ovo saslušanje označit će završnu fazu domaćeg postupka, ostavljajući samo mogućnost podnošenja zahtjeva Evropskom sudu za ljudska prava ako sud UK-a odbije Assangeovu žalbu na nalog za izručenje.

SAD i UK rangirani su na 45. odnosno 26. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Izvor: RSF/analiziraj.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas