RESTART SRPSKA TRAŽI DA U KONTROVERZNI ZAKON UĐU SVI: U vlasti RS najviše stranih plaćenika!

Foto: TV BN

Zakon će, između ostalog, podrazumijevati i da u registar uđu sve institucije Republike Srpske

Udruženje građana “Restart Srpska” zajedno sa drugim udruženjima i poslanikom Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Đorđem Vučinićem, organizovali su konferenciju za medije povodom upućivanja njihovog nacrta zakona o registru agenata stranog utjecaja.

Zakon će, između ostalog, podrazumijevati i da u registar uđu sve institucije Republike Srpske, kao i javna preduzeća i javne ustanove koje dobijaju donacije ili kredite iz inostranstva.

Vučinić kaže da su danas predali inicijativu za izmjene nacrta zakona o registru agenata stranog utjecaja, prenosi TV BN.

Tražili su da u ove izmjene budu uvršteni svi koji se finansiraju iz inostranstva pa čak i fizička lica.

Stefan Blagić iz Restarta kaže da je zakon odličan i bila bi šteta da se ne odnosi na sve.

Zato su sve uvrstili u izmjene, “i predsjednika i vladu zato što su oni elementi koji dobijaju najviše stranog novca”.

“Naš zakon podrazumijeva da će agenti stranog utjecaja biti penzioneri jer se finansiraju od MMF-a, Svjetske banke i onda nam MMF kaže da nema povećanja plaća.

Treba obratiti pažnju i na ministre i poslanike i da se prvo provjere Srđan Mazalica, Denis Šulić, Anja Ljubojević… jer su učestvovali u projektima sa stranim finansiranjem”, naveo je Blagić.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta kaže da se nada da će biti usvojene ove izmjene i da će se vršiti revizija poslovanja i predsjednika i vlade RS kao što planiraju i sa NVO sektorom.

Ovo je bila reakcija na Narodnu skupštinu RS, koja je utvrdila nacrt tzv. zakona o stranim plaćenicima, koji pogađa nevladin sektor u RS, podsjeća TV BN.

Izvor: rtvbn.com, raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas