REUTERS: WHO-ova agencija smatra da je najpoznatiji zaslađivač mogući uzročnik raka

Foto: Unsplash

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e povjerljivi do jula, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti”

Vodeće svjetsko zdravstveno tijelo sljedećeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom, javila je Hina.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića, u julu će prvi put kao “moguće kancerogen za ljude” opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su izvori.

Istraživači se ne bave pitanjem o količini proizvoda

IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca, nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daju drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite tvari, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

Još jedan odbor istražuje aspartam

JECFA, WHO-ov odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem juna, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. jula.

Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Naprimjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – ovisno o količini aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu, uvelike dijele njeno stajalište.

U julu otkrivaju sve

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e povjerljivi do jula, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti”.

Komisija za aditive “provodi procjenu rizika, koja određuje vjerovatnoću da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti”.

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.

“Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti”, napisala je Nozomi Tomita, dužnosnica japanskog ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, u pismu 27. marta zamjenici dirketora WHO-a Zsuzsanni Jakab.

Pismo, koje je vidio Reuters, također poziva da se zaključci obaju tijela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gdje je sjedište WHO-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas