REVIJA BESPLATNIH ONLINE FILMOVA: Počinje zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Mreža festivala Jadranske regije pokrenula je i zimsko izdanje revije besplatnih online filmova

Drugo Zimsko izdanje, zajednički projekt vodećih regionalnih filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije: Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg-Novi, Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala, Sarajevo Film Festivala i Zagreb Film Festivala, od 20. do 29. januara na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba donosi pet recentnih uspješnica u kojima će publika moći uživati besplatno.

U programu su četiri hvaljena dugometražna prvijenca regionalnih autora: film “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca, “Garbura” Josipa Žuvana, “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića i “Jahači” Dominika Menceja, te dokumentarac “Muzej revolucije” Srđana Keče.

IPAK NISU OSAMDESETE

Kao svojevrsno zagrijavanje za online program uoči početka Zimskog izdanja, članovi Mreže organizirat će besplatne kinoprojekcije u svojim gradovima. Sarajevo Film Festival će tako u kinu Meeting Point u Sarajevu u petak, 19. januara, u 19 sati prikazati film “Stric” Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Radnja filma “Stric”, intrigantnog trilera s Mikijem Manojlovićem, Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom, Rokom Sikavicom i Kajom Šišmanović, naizgled se odvija u Jugoslaviji kasnih osamdesetih. Voljeni stric vraća se kući za blagdane. Ponovno na okupu, obitelj je usred božićnog ručka. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava mobitela. Ipak nisu osamdesete, a čini se da nije ni Božić. Ubrzo postaje jasno da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

“Da li ste videli ovu ženu?” nadrealistična je psihodrama fokusirana na temu identiteta, preciznije, na temu ženskog multiverzuma koji se želi osloboditi. To raslojavanje prati se kroz tri metamorfoze jedne žene (sve u izvedbi Ksenije Marinković) koja luta Beogradom i njegovim opskurnim zakucima u potrazi za načinom da iskoči iz vlastite kože. Filmska forma je slijedi i sama se preoblikujući.

“Da li ste videli ovu ženu?”

Potraga za slobodom u fokusu je filma “Jahači” o dvojici seoskih mladića koji se, nakon gledanja filma “Easy Rider”, prerađenim mopedima upute u životnu avanturu prema Splitu. “Jahači” su istovremeno film sazrijevanja i film ceste, zanimljiv mozaik scena koje proizlaze iz svjetova dva najbolja prijatelja, ali i posveta određenom (bez)vremenu i prostoru. Uloge u filmu tumače Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak i Nikola Kojo.

Junaci filma “Garbura”, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na YouTubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Obitelji su im već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme praznika, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja. Uloge u filmu ostvarili su Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

CIJELA REGIJA

“Muzej revolucije” premijerno je prikazan na IDFA, obišao je brojne festivale te osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Od rađanja arhitektonske vizije Vjenceslava Richtera – muzeja posvećenog povijesti socijalističke revolucije – prošlo je šezdeset godina. U ostacima napuštenog utopijskog projekta u Beogradu rađa se prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Inspirirani uspješnim edicijama Proljetnog izdanja, članovi Mreže festivala Jadranske regije pokrenuli su Zimsko izdanje sa željom da uz pomoć regionalne filmske platforme doprinesu dosegu kvalitetnih domaćih ostvarenja i to u zimskom periodu kad svi više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana.

Filmovi će biti dostupni gledateljima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežu festivala Jadranske regije podržavaju Potprogram MEDIA programa Kreativne Evrope i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas