RIJETKI ĆE OVE GODINE NA MORE: Za najjeftiniji smještaj, bez hrane i prevoza, ode cijela prosječna plaća

Godišnji odmor za mnoge građane Bosne i Hercegovine ove bi godine mogao biti pravi luksuz. Inflacija nije zaobišla ni sunce i more, pa su apartmani ove sezone skuplji i do 30 posto, tako da odlazak na ljetovanje sve više postaje privilegij bogatih stanovnika Bosne i Hercegovine.

CIJENE SMJEŠTAJA

Cijene smještaja u Hrvatskoj drugu su godinu zaredom otišle gore za oko petnaest posto. Rapidan rast cijena ljetovanja na hrvatskom primorju dovodi u pitanje odmore bh. građana u susjednoj državi. Četveročlana porodica za odlazak na desetodnevni odmor treba izdvojiti pravo malo bogatstvo, piše Večernji list.

Ipak, cijene u Hrvatskoj znatno se razlikuju od regije do regije. N1 je proveo istraživanje za pet država, a mi ćemo izdvojiti one najzanimljivije bh. građanima – Hrvatsku, Srbiju i BiH.

U Rovinju je cijena privatnog smještaja slična, ali se zato hotelski smještaj kreće od 1450 pa do više od 12.000 eura.

Na Krku možete privatno naći apartman za svoju porodicu u prosjeku od 100 eura dnevno pa sve do 8270 eura za 10 dana, a najpovoljniji hoteli su i dvostruko skuplji.

Otok Brač nudi privatni smještaj za porodicu za već 1000 eura, ali postoje i oni za koje ćete za deset dana platiti više od 10.000 eura. Cijene hotela na ovom otoku kreću se od 2100 eura za 10 dana pa naviše.

Na Hvaru se, s druge strane, može naći jeftiniji privatni smještaj, već od 85 eura dnevno pa sve do više od 8500 eura za 10 dana. Međutim, hotela nema jeftinijeg od 3600 eura, samo s doručkom.

Makarska je relativno jeftinija. Apartmani se mogu naći od 460 eura za razdoblje od deset dana za četiri osobe, ali ima i onih za više hiljada eura. Cijene hotela su od 1870 eura za isto razdoblje i isti broj osoba.

Jedini bh. grad na moru Neum nudi privatni smještaj u špici sezone za četveročlanu porodicu već od 530 eura za 10 dana pa sve do 2130 eura. Najpovoljniji hoteli su nešto jeftiniji od 1000 eura, a najskuplji i više od 3000 eura.

Crna Gora je u ovoj konkurenciji najpovoljnija. U Herceg Novom četveročlana porodica za 10 dana može proći s iznosom od petstotinjak eura pa naviše u privatnom smještaju, a u hotelskom od 1600 eura naviše. U Tivtu je moguće naći smještaj za porodicu već za 44 eura, a u Budvi za pedesetak eura. U Ulcinju, međutim, za 10 dana možete platiti i samo 300 eura ili od 1000 eura ako želite boraviti u hotelu.

Cijenama hrane približili smo se, primjerice, Njemačkoj, Francuskoj ili Belgiji, ali plaćama smo nekoliko svjetlosnih godina ispod.

SKUPO I NIJEMCIMA

Ljetovanje na Jadranu postalo je skupo i za znatno bogatije od nas – Nijemce. Porast troškova energije i hrane utječe na smanjenje raspoloživog proračuna brojnih ljudi u Njemačkoj za turistička putovanja, naglašavaju njemački statističari.

– No, posebice u južnoeuropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Europe razina cijena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno je niža nego u Njemačkoj – navodi Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Razina cijena u Turskoj i Albaniji bila je najniža među državama koje je “pročešljao” Savezni ured za statistiku. U obje te zemlje cijene turističkih usluga bile su za 56% niže nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kući. U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u ožujku ove godine plaćalo u prosjeku 18% manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i na Cipru – 17% manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21%. A još povoljnije bile su cijene u Crnoj Gori i Rumunjskoj, gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46% jeftinije nego u Njemačkoj.

Hrvatska je, sudeći prema navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

Izvor: oslobodjenje.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas