RUDARI RMU ZENICA U ŠTRAJKU: Dva puta im odbijane rate kredita za isti mjesec

Foto: Elvedin Avdić (biznis.ba)

Rudari Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica stupili su danas u jednosatni štrajk upozorenja.

Kako je za Oslobođenje potvrdio predsjednih sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić, rudari će svaki dan do četvrtka održavati štrajkove upozorenja, odnosno obustavljaće rad na po sat vremena. Ukoliko do četvrtka ne budu ispunjeni njihovi zahtjevu, tada će stupiti u generalni štrajk.

Dva su osnovna uslova kloje postavljaju rudari. Jedan je deblokada računa Rudniku kako bi uopće mogao nastaviti poslovati.

– Drugi uslov je da se riješi pitanje rata za kredite koje otplaćuju rudari bankama, za prošli mjesec. Naime, svaki mjesec, prilikom isplate plata, Rudnikm radnicima koji imaju kredite u bankama, umanji plate za iznos rata i taj novac prosljeđuje bankama. Međutim, prilikom isplate prošle plate novac u visini rata nije isplaćen radnicima, ali nije uplaćen ni bankama. Valja Rudnik nije imao novca za to. Tako se dogodilo da su banke skidale novac sa računa radnicima, što znači da im je jedna rata odbijana dva puta od iste plate, jednom je to uradio Rudnik, a drugi put banka, pojasnio nam je Avdić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas