RUSI ZA 7 DANA USPOSTAVILI MREŽU DEZINFORMACIJA ŠIROM EVROPE: Aktivirani portali za ciljane vijesti, rade i u BiH

Ruska dezinformacijska mreža Pravda širi svoj utjecaj u Evropskoj uniji unatoč pokušajima da se to zaustavi, prema novom izvještaju Evropskog opservatorija za digitalne medije, neovisne organizacije za provjeru činjenica.

Francuska agencija Viginum, kojom upravlja njihov Odjel za nacionalnu odbranu i sigurnost (SGDSN), prvi je put otkrila aktivnosti Pravde u februaru kao dio opsežne ruske kampanje dezinformiranja u EU.

Pravda je također bivši službeni list Komunističke partije Rusije za vrijeme Sovjetskog Saveza. ‘Nekoliko sedmica nakon objave izvještaja, EDMO može potvrditi da se kampanja značajno proširila u Evropi’, stoji u nedavnom izvještaju, prenosi Euronews.

Francuzi su pronašli mrežu web stranica pod nazivom ‘Portal Kombat’, a koja je otvorila copycat stranice Pravde na različitim jezicima, poput francuskog, njemačkog, španskog i engleskog, za širenje ruske propagande.

Iz istraga EDMO-a pokazalo se da je u razdoblju od sedam dana (20.-26. marta 2024.) mreža Pravda aktivirana u 19 zemalja EU: Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj, Danskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Finskoj, Švedskoj, Portugalu, Estoniji, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Kipru, Irskoj, Sloveniji.

Neke zemlje, poput Austrije i Belgije, nisu direktno pokrivene novim stranicama Pravde, ali imaju druge medije koji mogu ponuditi proruske informacije, navodi se u izvještaju. Postoje i stranice Pravde u državama koje nisu članice EU, poput Norveške, Moldavije, BiH, pa čak do Tajvana i Japana.

Sve web stranice citiraju ruske državne medije, poput Tassa ili RIA-e, i često citiraju proruske račune na Telegramu koji objavljuju na lokalnim jezicima. U nekim će slučajevima citirati legitimne izvore informacija ako se utvrdi da su proruski nastrojeni.

Web stranice objavljuju stotine članaka na sat, a što, istraživanje kaže, pokazuje da postoji element automatizacije u njihovom radu. ‘Njihov zajednički modus operandi jasno ukazuje na koordinaciju iza njihovih publikacija’, stoji u izvještaju.

Članci imaju zajedničke proruske teme, poput francuskih trupa na terenu u Ukrajini, toga da zapadne elite ‘podržavaju globalnu diktaturu koja želi treći svjetski rat protiv Rusije’ ili fotografije Olene Zelenske, supruge Volodimira Zelenskog, kako se smije stradanjima ukrajinskih porodica.

Unatoč naletu novih web stranica, EDMO kaže da je utjecaj bio vrlo malen i ‘gotovo nepostojeći’ u nekim od ciljanih zemalja. No to ne znači da se web stranice ne bi mogle koristiti za ciljanu kampanju dezinformiranja bliže evropskim izborima u junu.

“Njegova slabost mogla bi biti nenamjerna, no moguće je da se radi o ‘lažnoj’ operaciji kako bi se ispitale reakcije i mjere koje su poduzele lokalne i vlasti EU”, stoji u izvještaju.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas