RUSKA TV NAPALA PRIGOŽINA: Objavljeni dosad neviđeni snimci racije i imovine šefa Wagnera

Foto: Twitter

Snimka prikazuje upad u kutije pune novca u njegovom uredu i svežnjeve dolara u njegovoj luksuznoj rezidenciji, zajedno s onim što je nazvano njegovim osobnim helikopterom, skladištem oružja, zbirkom perika, potpuno opremljenom sobom za medicinske tretmane

Ruska državna televizija u srijedu je žestoko napala Jevgenija Prigožina, vođu plaćenika Wagnera, koji je prošli mjesec pokrenuo oružanu pobunu, te navela da se istraga o tome šta se dogodilo još uvijek energično provodi.

Prigožin, osnivač Wagnera, preuzeo je kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu 24. juna, zauzeo tamošnji zapovjedni centar gdje Rusija koordinira svoj rat u Ukrajini i poslao kolonu boraca prema Moskvi prije nego što je odustao nakon što je sklopio dogovor s Kremljom.

Njegova pobuna predstavljala je najveću prijetnju predsjedniku Vladimiru Putinu otkako je ruski čelnik došao na vlast prije više od dva desetljeća i prisilila je Kremlj da krene ograničavati štetu te stavi naglasak na lojalnost oružanih snaga i jedinstvo društvo suočenog s izdajom.

Prema sporazumu kojim je okončana pobuna, Prigožin, čiji je cilj bio svrgnuti ministra obrane i načelnika Glavnog stožera zbog, kako je rekao, njihovog nesposobnog vođenja rata, trebao se preseliti u susjednu Bjelorusiju. U zamjenu za to, kaznena prijava protiv njega trebala je biti odbačena.

Ali u emisiji pod nazivom “60 minuta” emitiranoj u srijedu navečer na državnom TV kanalu Rossija-1, prikazano je ono što je najavljeno kao ekskluzivni snimak snimljen tijekom racija policijskih snaga u Prigožinovom uredu u Sankt Peterburgu i jednom od njegovih posjeda u tom gradu, prenosi Hina.

Voditelj programa, zastupnik Evgenij Popov, nazvao je Prigožina “izdajicom”, a snimku je predstavio posebno pozvani gost – novinar Eduard Petrov – kao dokaz Prigožinove kriminalne prošlosti i licemjerja u prozivanju korupcije u oružanim snagama.

Snimka prikazuje kutije pune novca u njegovom uredu i svežnjeve dolara u njegovoj luksuznoj rezidenciji, zajedno s onim što je nazvano njegovim osobnim helikopterom, skladištem oružja, zbirkom perika, potpuno opremljenom sobom za medicinske tretmane.

“Nitko nije planirao zatvoriti ovaj slučaj. Istraga je u tijeku”, rekao je Petrov, koji je rekao da su istražitelji zaključili da je video koji je Prigožin koristio kao izgovor za pokretanje pobune, a koji prikazuje navodni ruski napad na plaćenički kamp, lažan.

Prikazane su slike naoružanih ruskih agenata za provođenje zakona kako ulaze u Prigožinov ured.

“Smatram da su stvaranje imidža Prigožina kao narodnog heroja napravili mediji koje hrani Jevgenij Prigožin”, rekao je Petrov, misleći na medije koje financira Prigožin. “Nakon što nije uspio, brzo su se zatvorili i pobjegli.”

Rekao je da je u Prigožinovim stanovima i uredima pronađena gotovina u vrijednosti od 600 milijuna rubalja (6,58 milijuna dolara).

Prigožin je rekao da je Wagner poslovao samo s gotovinom, kojom je plaćao troškove. Putin je rekao da država financira Wagnera.

U emisiji su pokazane višestruke putovnice koje je koristio Prigožin i koje nose različita imena.

“Ne može normalan čovjek imati toliko putovnica”, rekao je Petrov. “Zašto je ta osoba imala tako čudne ovlasti kao ozbiljan vođa nekakve kriminalne skupine”, upitao je.

“Moramo doći do toga tko je bio na čijoj strani (u pobuni). Moramo ih kazniti i procesuirati.”

Izvor: oslobodjenje.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas