RUSKA ZATVORSKA UPRAVA: Umro Aleksej Navaljni

Foto: FoNet/AP

Ruska zatvorska uprava je saopštila da je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i opozicionar Aleksej Navaljni umro, prenio je Skaj njuz.

Aleksej Navaljni preminuo je u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu u 48. godini, saopštilo je u petak regionalno odjeljenje Federalne kazneno-popravne službe, javljaju RIA Novosti.

„Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se poslije šetnje osjećao loše, gotovo odmah izgubivši svijest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći“, navodi se u saopštenju.

„Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju“, dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Njemačke, gde je liječen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i pronevjeru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija su označene kao „ekstremističke“ organizacije i zabranjene poslije njegovog hapšenja, što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s „posebnim režimom“ iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem u kojem je bio zatvoren.

U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas