SAD UVELE NOVE SANKCIJE RUSIJI: Njima obuhvaćeno 200 firmi i 80 pojedinaca

Sankcionirane su i tri osobe koje su navodno povezane sa smrću Alekseja Navaljnog. Kritičar Kremlja preminuo je u ruskom pritvoru februaru

Američka vlada cilja na rusku proizvodnju oružja novim sankcijama, priopćilo je u srijedu američko ministarstvo financija.

Navode da je sankcijama obuhvaćeno oko 200 firmi i 80 pojedinaca u trećim zemljama poput Kine, Belgije i Slovačke, koji navodno podupiru Rusiju u nabavi materijala za njezin oružani program. Sankcije su usmjerene i na rusku proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Dpa.

“Današnje akcije dodatno će poremetiti i degradirati ruske ratne napore napadajući njezinu vojnu industrijsku bazu i mreže koje joj pomažu u opskrbi”, rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Kršenje konvencije UN-a

Također u srijedu, američki State Department optužio je Moskvu za korištenje raznih nadražujućih plinova tokom sveopćeg rata protiv Ukrajine, čime se krši Konvencija Ujedinjenih naroda o hemijskom oružju.

Sankcionirane su i tri osobe koje su navodno povezane sa smrću Alekseja Navaljnog. Kritičar Kremlja preminuo je u ruskom pritvoru u veljači.

Navalni, dugogodišnji i nepokolebljivi Putinov protivnik, umro je u zarobljeničkom logoru u Arktičkom krugu u Sibiru u veljači. Nije neovisno utvrđeno je li 47-godišnjak preminuo prirodnom smrću, kako stoji u njegovoj smrtovnici. Međutim, njegovi pristaše kažu da je ubijen.

Kao rezultat novih sankcija, sva imovina osoba pod sankcijama u SAD-u bit će zamrznuta. Američkim državljanima ili osobama koje se nalaze u Sjedinjenim Državama zabranjeno je poslovati sa sankcioniranim tvrtkama i pojedincima.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas