SADA I ZVANIČNO: Vladajuća većina u RS usvojila zakon kojim se kriminalizuje kleveta

Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta i značajno  ograničava sloboda govora građana Republike Srpske.

Ovim je stavljena tačka na raspravu koja traje već nekoliko mjeseci vezano za najavljeni zakon.

O štetnosti ovog zakona u proteklih nekoliko mjeseci govorili su brojni pravnici, predstavnici sindikata, novinari, analitičari, predstavnici domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i mnogi drugi.

Uprkos njihovim upozorenjima, vlast RS ostala je pri stavu da se kleveta kriminalizuje što su danas svojim glasovima i potvrdili.

Za sporni zakon glasala su 63 poslanika od kojih je 47 bilo ZA, a 16 protiv.

Transparency International BiH osudio je današnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske da kriminalizuje klevetu.

Napomenuli su da će svi građani osjetiti posljedice ove odluke, jer će vlast preko, kako su saopštili, podobnih tužilaca imati mogućnost da progoni sve ljude koji iznose bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili na drugom javnom mjestu.

– Stvoren je osnov za otvaranja brojnih krivičnih postupaka, kako protiv novinara, medija, aktivista i opozicionih političara, tako i protiv svih ostalih koji ukazuju na bilo kakav društveni problem na javnom mjestu. Bez obzira na istinitost navoda koje iznose, svi se mogu suočiti sa mjerama koje sa sobom nosi krivični postupak, a koje smo imali priliku da gledamo proteklih godina kroz brojne pravosudne farse i političke obračune posredstvom tužilaštava – dodaju.

U TI BiH takođe su podsjetili da je ovaj zakon zakon najavljen nakon, kako su naglasili, brojnih kontroverzi s krađom glasova, koje su obilježile Opšte izbore kao oblik “popravljanja negativne atmosfere u javnosti” te da je od prvog dana bila jasna namjera vlasti da ovim zakonom uguši svaku kritiku.

– Uprkos argumentovanim upozorenjima novinara, medija, civilnog društva i najrelevantnijih međunarodnih adresa uključujući Ujedinjene nacije, Vijeće Evrope, OSCE, Evropsku uniju, vladajući režim je u proceduri koja ima oblike farse, kršeći elementarne demokratske principe, usvojio zakonska rješenja koja će imati pogubne posljedice po slobodu govora u cijeloj BiH – upozorili su.

Najavili su da će će kroz Centar za pružanje besplatne pravne pomoći građanima omogućiti besplatnu savjetodavnu pravnu pomoć.

Izvor: srpskainfo.com, klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas