ŠAPIĆ ŽELI “PROTJERATI” TITA IZ BEOGRADA: “Zbog njega smo počeli gubiti Kosovo”

Kada je krenulo ubrzano odvajanje Kosova od Srbije? Dolaskom komunista na vlast 1945. godine, kaže Šapić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prije par dana podigao je veliku prašinu u javnosti najavama da će izmjestiti grob Josipa Broza Tita, a sada je izjavom otišao i korak dalje.

Prema njegovoj tvrdnji, od 1945. godine i dolaska komunista na vlast počelo je postepeno “odvajanje Kosova od Srbije”.

– Kada je krenulo ubrzano odvajanje Kosova od Srbije? Dolaskom komunista na vlast 1945. godine. Prije toga, Kosovo i Metohija postoji samo kao oblast, već 1963. Kosovo postaje autonomna pokrajina kojoj je već pripojeno 15 novih opština oduzetih od Stare Srbije i povećava se teritorija Kosova i Metohije za duplo, sa 5100 kvadratnih kilometara, na više od 10.000. Zatim 1969. Kosovo postaje socijalistička autonomna pokrajina, da bi vrhunac bio Ustav iz 1974. godine kada Kosovo dobija sve karakteristike tadašnjih republika, današnjih država. Sve vrijeme se sistemski i intenzivno radi na raseljavanju srpskog stanovništva sa teritorije Kosova i Metohije, kako bi odnos u broju rastao u korist Šiptara i Albanaca, rekao je Šapić gostujući na televiziji Pink.

Navodi i to da Slobodan Milošević 1991. godine nije ukinuo te komunističke granice, danas bi bilo potpuno legitimno da one budu državne granice.

Upravo je Kosovo jedan od razloga što, kako kaže Šapić, želi raskrstiti sa Titom i simbolima komunizma.

– Također, da se Tito nije posvađao sa Staljinom 1948. godine, a Enver Hodža ostao vjeran Staljinu, pa je prekinuo pregovore, Albanija bi postala dio SFRJ i dobila Kosovo i Metohiju, jer su se o tome dogovarali. Imali bi Kosovo koje je sastavni dio Albanije i danas ne bi uopšte bila tema da li se mi borimo da ga sačuvamo. I onda me pitaju: „Zašto hoćeš da raskrstiš za simbolima komunizma i Josipom Brozom?“ Pa, između ostalog i zato, završio je Šapić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas