SAZNAJEMO: Sinovima tajkuna Dinka Slezaka i Rade Bošnjaka namješta se koncesija za gradnju fotonaponskih elektrana u Hercegovini

Da će Nino Slezak i Darko Bošnjak gotovo izvjesno dobiti koncesiju za gradnju fotonaponskih elektrana na području Međugorja proizilazi iz prijedloga Zaključka o kojem treba da raspravlja Općinsko vijeće Čitluk

Foto: Dino Stanin/PIXSELL (arhivska slika)

Firmi NSOL d.o.o., vlasnika Darka Bošnjaka i Nine Slezaka, inače sinova hercegovačkih tajkuna Rade Bošnjaka i Dinka Slezaka, namješta se posao gradnje dvije fotonaponske elektrane u Međugorju.

Da će koncesiju gotovo izvjesno dobiti proizilazi iz prijedloga Zaključka o kojem treba da raspravlja Općinsko vijeće Čitluk, iako na sam dokument još uvijek nije stavljen datum.

Foto: Faksimil Prijedloga/Zaključka Općinskog vijeća Čuitluk o davanju koncesije

Ovaj dvojac u poslovnim krugovima je realtivno anoniman, no njihovi očevi su poznati i široj javnosti i istražnim organima Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Darko Bošnjak je sin bivšeg direktora, a sada savjetnika Zavoda zdravstveng osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona Rade Bošnjaka, za kojeg se veže afera Peti kat. Otac Darkovog poslovnog partnera Nine Slezaka je nadaleko poznati Dinko Slezak, nekadašnji vlasnik kladionica Derby, Bet Shop i Intersport koje po osnovu neplaćenih poreza državi duguju 40 miliona KM.

Općinsko vijeće Čitluk o ovom prijedlogu zaključka trebalo je da odlučuje u ponedjeljak, no sjednica je otkazana.

“Na jučer otkazanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk trebalo se donijeti pet zaključaka o davanju saglasnosti za četiri gospodarska subjekta za gradnju solara na području općine Čitluk. Pored zaiteresiranosti ‘domaćih’ ulagača prednost se daje ulagačima sa strane. Tko su vlasnici poduzeća koji ‘ulažu’ u Čitluk vidi se u Registru poduzeća”, kaže za Valter Ivan Odak, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice 1990 u Skupštini HNK.

Njega, kako dodaje, brinu predradnje koje su izvršene u općinskoj upravi prije donošenja ovih zaključaka.

NEPOSLUŠNA POMOĆNICA NAČELNIKA

“Koliko sam upoznat od strane vijećnika iz moje stranke, pomoćnica načelnika za urbanizam nije htjela dati saglasnost za ova rješenja jer, po njenom mišljenju, nisu sukladna zakonu. Tada vladajući donose odluku na prethodnoj sjednici OV da objedine odjel urbanizma sa imovinsko -pravnim odjelom da u lancu odlučivanja i potpisa izbjegnu ‘neposlušnu’ pomoćnicu načelnika. Sve ostalo ide uhodanim putem. Neka nam je dragi Bog na pomoći”, zaključuje Odak.

Da bi Darko Bošnjak i Nino Slezak u privrednoj zoni Čitluk izgradili solarne elektrane Brotnjo 1 i Brotnjo 2, potrebna im je građevinska saglasnost koju nemaju a, kako je prethodno objavili mediji, dobili su urbanističku.

Zaključak o dodjeli koncesija rješava se po zahtjevu Ministarstva privrede HNK. Privredno društvo NSOL d.o.o. Mostar, kako se navodi u dokumentu o kojem treba da raspravlja Općinsko vijeće, krajem marta je podnijelo resornom ministarstvu zahtjev za dodjelu koncesije za dvije fotonaponske fontane. Zakon o koncesijama HNK propisuje da je u ovom postupku obavezno pribaviti suglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi predmet koncesije, a u njenom interesu za dodjelom predmetne koncesije.

Prema informacijama na portalu CompanyWall, privredno društvo u vlasništvu Darka Bošnjaka i Nine Slezaka nije u blokadi, nema poreskog duga i solventno je. Prošle godine ova firma nije imala prihoda, a rashodi su bili oko 6.500 KM. Kapital firme je pet i po hiljada, a kratkoročne obaveze gotovo duplo veće – 10.000 maraka.

Sudeći prema podacima sa ove internet stranice koja je platforma za informacije o privrednim i ostalim društvima iz regije, NSOL d.o.o. Mostar nema nijednog zaposlenog.

Bonitet firme ocijenjen je ocjenom “BBB”, što znači da kompanija posluje zadovoljavajuće, ali ponekad ima teškoće sa likvidnošću. Kada kompaniju ocijenjenu sa BBB bonitetnom ocjenom odaberete za poslovnog partnera, saradnika ili klijenta, neophodno je da povećate oprez, upozoravaju na ovom internet sajtu. Ovakve kompanije, kako navode, uprkos finansijskoj nestabilnosti i ugroženosti imaju mogućnost napretka i ozdravljenja, a ova bonitetna ocjena svojstvena je kompanijama u procesu restrukturiranja.

TAJKUNSKI “BONITET”

Za razliku od NSOL d.o.o. Mostar, mnogo više podataka može se saznati o njenim vlasnicima i članovima njihovih porodica.

Podsjećamo, policija još uvijek istražuje ko su nepoznate osobe koje su u februaru ove godine pretukle radnika zagrebačke tvrtke Cuspis Damira Martinca, koji je ranije bio uposlenik Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK. Portal Herceogvina.info objavio je da su trojica batinaša predvođena sinom Rade Bošnjaka prebila Martinca.

Pozadina batina koje je Martinac dobio do sada nije istražena, no ono što se zna je da je on uposlenik firme Cuspis.d.o.o. kojoj je Zavod zdravstvenog osiguranja HNK povjerio posao informatizacije zdravstvenog sistema od 2012. godine, iako je na nepravilnosti prilikom dodjele tendera upozoravao Ured za reviziju institucija Federacije BIH.

No, Rade Bošnjak, tada direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, godinama je pod šifrom “Peti kat” tajno gradio paralelni IZIS – softversko rješenje koje se pored olakšanja zdravstvenih usluga putem elektronskih kartona i kartica, uputnica, nalaza i recepata, provodi s ciljem potpune kontrole novca. O tome je na Federalnoj televiziji govorio Vinko Kojundžić, direktor zagrebačke IT firme Cuspis koja je instalirala postojeći IZIS u Zavod i koja to radi više od deset godina. On je tvrdio da se radi o krađi intelektualnog vlasništva. Zbog svega postoji i krivična prijava za korupciju tešku pola milijarde maraka.

Suvlasnik privrednog društva NSOL Nino Slezak i njegov brat Mario takođe su bili predmet medijskog interesovanja zbog gradnje luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Gravosa Residences u Dubrovniku, ali i kupovine luksuzne vile u Zagrebu koja je prvobitno bila vlasništvo Gorana Bregovića.

Foto: Nino i Mario Slezak sinovi poznatog hercegovačkog tajkuna Dinka Dike Slezaka (na slici)

Njihov otac Dinko Slezak, poznat po milionskim poreskim dugovanjima državi, svojom imovinom bio je garancija za predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u nekoliko sudskih procesa koji su vođeni protiv njega.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Marija ARNAUTOVIĆ

Marija Arnautović bila je dugogodišnja urednica vijesti i TV magazina Liberty u sarajevskom birou Radija Slobodna Evropa, a nakon toga i urednica u Media Centru Sarajevo

Marija ARNAUTOVIĆ

Marija Arnautović bila je dugogodišnja urednica vijesti i TV magazina Liberty u sarajevskom birou Radija Slobodna Evropa, a nakon toga i urednica u Media Centru Sarajevo