SDP I NiP PREŠLI NA ‘PLAN B’ ZA FORMIRANJE VLADE HNK: Pregovaramo, tražimo dvije ruke da izbacimo SDA

Zadnjih dana smo u kontaktu s nekim drugim političkim subjektima. Treba nam neko ko je spreman podržati Vladu, a ko neće učestvovati u njenom radu. To su najnovije informacije o formiranju Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koje je za Raport podijelio predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Ismet Lulić.

Pojasnio nam je da, nakon svega što se desilo s Demokratskom frontom, SDP i NiP ostaju kao jedan blok. Potraga za dvije preostale ruke, nada se, bit će okončana do kraja mjeseca.

“Imamo HDZ koji je nezaobilazan jer ima 11 ruku. Tu je HDZ 1990 koji ima tri ruke, to je 14. Mi imamo četiri, tu dođemo do 18 i dođemo do toga da nam nedostaju dvije ruke. Pravimo programsku priču da vidimo ko je to spreman podržati Vladu, a da ne učestvuje u samoj Vladi.

Kao što znate, dvotrećinski se bira naša Vlada, a sve kasnije odluke se donose nadpolovičnom većinom tako da ne bi to bila manjinska vlada. Prohodnost svih odluka bila bi moguća i sa 18 ruku. Vidjet ćemo ko je spreman da to podrži”, pojašanjava Lulić.

Ističe da bi lideru HDZ-a Draganu Čoviću trebalo biti bitno ko mu je partner u Vladi HNK.

“To je važno zbog vertikale i priče oko Vijeća ministara, Vlade FBiH pa evo i kantonalne vlade. Mi smo i u Zeničko-dobojskom kantonu partneri, mislim da bi bila pametna priča i razumna da mi saradnju nastavimo”, kazao je Lulić.

O tome kad bi nova Vlada mogla biti formirana:

“Ja se nadam da bi moglo doći do dogovora do kraja ovog mjeseca, tako da ne ulazimo u sedmi mjesec bez nove Vlade. Mislim da ova vlada neće ostati u tehničkom mandatu. To nikome nije u cilju osim možda SDA koja bi trebala otići u opoziciju”, zaključio je Lulić.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas