SDP TVRDI: Koalicija SDA-DF krenula u gašenje UKC Tuzla

Jučer, u kasnim poslijepodnevnim satima zakazana je hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je skupštinska većina SDA-DF krenula u gašenje UKC Tuzla i jednostrano raskidanje Ugovora, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti F BiH, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla.

Gubitkom statusa “univerzitetsko-kliničke bolnice” i vraćanjem na nivo kantonalne bolnice građani Tuzlanskog kantona ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad.

Vlada i premijer Tuzlanskog kantona su u vrijeme izglasavanja ovakve Odluke pobjegli sa sjednice a stručnjaci, ljekari poslanici većine bez pogovora pristali urušavati status ustanove u kojoj rade.

Pozivamo resorno Ministarstvo, Vladu i premijera Tuzlanskog kantona da se o ovom pitanju iz svoje nadležnosti javno očituju, a nadležno tužilaštvo da preispita zakonitost pokrenutih procedura”, saopćio je KO SDP BiH Tuzla, prenosi FENA.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas