ŠEF BANJALUČKE CIVILNE ZAŠTITE: U opadanju i Vrbas i Vrbanja

Razlog zbog kojeg je Vrbas tokom protekle noći blago prešao kvotu redovne odbrane od poplava je kontrolisano i preventivno ispuštanje vode na Hidrocentrali “Bočac”, poručio je Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno – spasilačke jedinice Dragan Babić.

On je istakao da trenutno nema razloga za zabrinutost.

“Vrbas je u opadanju, kao i Vrbanja i za sada nema razloga za zabrinutost”, rekao je Babić, te dodao da su nadležne službe u permanentnoj  komunikaciji sa Hidrocentralom “Bočac”.

Kako je kazao, očekivale su se veće padavine na području Mrkonjić Grada i Šipova, te je Hidrocentrala preventivno ispuštala veće količine vode, zbog čega je premašena kota redovne odbrane od poplava u Delibašinom selu.

“Bilo je potrebno obezbijediti prostor za akumulaciju veće količine vode, ali vodostaj opada, situacija se stabilizuje i očekujemo do kraja dana da će se i vodostaj u Delibašinom selu spustiti”, rekao je Babić, istakavši da ipak za sada nema mjesta panici.

On je rekao da se novi sistem hidrometeoroloških stanica na Vrbasu i Vrbanji i dotoka vode na Hidrocentrali pokazao fukcionalnim i da su tokom proteklih dana uspjeli da iskontrolišu dotok vode i da drže vodostaj u visini, koja ne može da ugrozi i nanese štetu stanovništvu koje živi uz same obale Vrbasa.

“Za sada su poplavljene određene plaže i korita, koja su inače podložna plavljenju. Banjaluka je u proteklom periodu aktivno radila na čišćenju vodotokova i potoka bujičara. Na nekim mjestima imali smo izazove sa oborinskom kanalizacijom, ali te probleme rješavamo po prijavama”, pojasnio je Babić.

Uporedivši stanje sa 2014. godinom, Babić je pojasnio da tada nisu raspolagali ovakvim sistemom za praćenje vodostaja, ali da se sada u svakom trenutku na više lokacija prati vodostaj, kao i količina nadolazeće vode.

Izvor: nezavisne.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas