SEJO SEXON ZABRANIO NELETU PJESME ZABRANJENOG PUŠENJA: Povod prearanžiranje pjesama za koncert sa Stefanom Milenkovićem

Foto: dnevnik.hr

Zabrana uslijedila uoči koncerta u Zagrebu, kojeg su trebali da održe Nele Karajlić i Stefan Milenković

Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, lider Zabranjenog pušenja prije više godina zabranio je svom bivšem kolegi iz benda Nenadu Jankoviću, alijas dr. Neletu Karajliću, da koristi ime ove grupe. Razlog za to je bilo Neletovo uplitanje u politiku, a posebno stih u pjesmi koji glasi: “Ko ne voli Radovana/Ne vidio Đurđevdana”. Međutim, nije mu zabranio izvođenje pjesama Zabranjenog pušenja.

– Koliko god sam ja zaslužan za te pjesme kao autor, za njihovu popularnost je zaslužan i Nele koji ih je donio na njegov način, rekao je u više navrata Sejo.

Međutim, sada se i to promijenilo. Sejo se oglasio saopćenjem povodom najavljenog koncerta Neleta Karajlića i čuvenog violiniste Stefana Milenkovića. Njih dvojica su realizovali zajednički projekat u okviru kojeg su spojili pjesme Zabranjenog pušenja i najpoznatije kompozicije klasične muzike, a među kompozitorima čija su djela koristili su J.S. Bach, L. v Beethowen i drugi.

Saopćenje koje je izdao Sejo Sexon, povodom najavljenog koncerta Karajlića i Milenkovića u Zagrebu, pod nazivom “Rock el Classico”, objavljujemo u cijelosti.

– Obavještavamo medije, izdavače i organizatore muzičkih događaja da se na intervenciju autora, menagementa i izdavača grupe Zabranjeno pušenje zabranjuje svaki vid korištenja te otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik AMUS-ov autor Davor Sučić, na koncertima i medijskim nastupima izvođača Stefana Milenkovića i Nenada Jankovića.

Naime, bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Nenad Janković alias Nele Karajlić je u više navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama, pri tome potpisujući ugovore u kojima se lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava te u kojima je drugim fizičkim i pravnim licima ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada.

Tragom ovakvog nezakonitog ponašanja dotični je na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji s violinistom Stefanom Milenkovićem vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu bez ikakvog prethodnog obavještenja i odobrenja većinskih i legalnih autora te uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio.

Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje te HDS-ov i AMUS-ov autor Davor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji BiH, tako i u inozemstvu do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Nenada Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promoviraju, stoji u saopćenju.

Izvor: oslobodjenje.ba

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas