ŠIRI SE KRUG “DOMAĆIH IZDAJNIKA I STRANIH PLAĆENIKA”: Na listu “stranih agenata” treba staviti i Savez opština i gradova Republike Srpske

Među zvaničnim partnerima Saveza opština i gradova RS nalaze se agencije iz “neprijateljskih” zemalja – Sjedinjenih Država i Njemačke.

Početkom septembra na sajtu Saveza opština i gradova Republike Srpske objavljena je informacija o konkursu „Život je u lokalnoj zajednici“ za najbolji medijski prilog o praksi u lokalnoj samoupravi.

Кonkurs je, inače, otvoren od 8. maja do 8. oktobra ove godine za novinare lokalnih, regionalnih ili nacionalnih medija sa područja Republike Srpske. Teme konkursa su zaštita živote sredine, rodna ravnopravnost, unapređenje položaja ranjivih grupa na lokalnom nivou, privlačenje investicija na lokalnom nivou i uključivanje građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

Raspisivanjem konkursa Savez želi da, kako se ističe, istakne važnost i ulogu lokalnih vlasti u ovim oblastima, radi poboljšanja kvaliteta usluga koje pružaju građanima.

Sve bi to bilo “divno i krasno” da se među zvaničnim partnerima Saveza opština i gradova RS ne nalaze i agencije iz “neprijateljskih” zemalja – Sjedinjenih Država i Njemačke.

Među partnerima koji su navedeni na sajtu Saveza opština i gradova RS nalaze se USAID (Agencija SAD za međunarodni razvoj) i GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Pored njih, među partnerima su ništa manje “mrski” Savjet Evrope i Evropska unija.

Uzevši u obzir da će se na dnevnom redu Pete redovne sjednice NSRS, zakazane za 26. septembar, naći i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, odnosno “zakon o stranim agentima”, kako ga je prozvala stručna javnost, aludirajući na Dodikovu najavu da će nevladine organizacije označiti kao strane agente, postavlja se pitanje da li će se i institucije i agencije koje je osnovala Republika Srpska naći u “registru stranih agenata”, ili to važi samo za “izdajnike i plaćenike” koji se drznu da drugačije razmišljaju u odnosu na vlastodršce?

Nosiocima vlasti u Republici Srpskoj, inače, nije prvi put da se sapletu o svoje licemjerje. I ranije su zabilježeni slučajevi u kojima su institucijama i agencijama koje je osnovala Republika Srpska partneri bili USAID ili neka druga strana agencija.

Ništa novo kad je riječ o vladajućim u Republici Srpskoj. Pitanje je samo dokle će narod, ali i međunarodne agencije koje pružaju pomoć Republici Srpskoj, imati strpljenja za, u najmaju ruku, licemjerje i neprincipijelnost vlastodržaca u Republici Srpskoj.

Gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas