SKANDAL U HRVATSKOJ: Sakupljali novac za izmišljenu bolest, na kraju kupili Golf VII

Foto: Screenshot/Nova TV

U Hrvatskoj je podignuta optužnica protiv Roberta Matalina (37) i njegove djevojke Doris Gregorine (22) koje se tereti da su lažima o Robertovoj bolesti od ljudi izvukli velik novac.

Riječ je o poznatom slučaju iz Hrvatske, iz 2018. godine u kojem je Doris pokrenula humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za Roberta. Dvojac je izmislio da Robert boluje od leukemije i da mu treba 770.000 kuna (201.000 KM) za presađivanje koštane srži, prenosi Danica.hr.

Na priču je nasjelo više stotine ljudi, kompanija i ustanova. Novac je uplatio i poznati nogometaš Vedran Ćorluka, kao i selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

Istraga je pokazala kako su ukupno prikupili oko 31.000 eura te tim novcem kupili novi automobil. VW Golf Sedam. Potvrdio je to vijećnik u Općini Dubravica, mjestu na samoj hrvatsko-mađarskoj granici.

Vijećnik ih je na benzinskoj zatekao s tim automobilom i zaključio: “Pa oni nigdje ne rade, to su sigurno kupili od novca iz humanitarne pomoći”. Nakon toga se slučaj počeo odmotavati.

Prije nekoliko dana protiv prevarantskog dvojca podignuta je i optužnica. Robert i Doris su se tokom istrage branili šutnjom. Ukoliko im se dokaže krivica sav novac morat će vratiti donatorima.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas