SLUČAJ MEMIĆ: Tužioci tražili svjedočenje Dizdarevića i Kosa zbog eksperimenta koji obara tezu da nestanak struje briše snimke

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH održana je rasprava pred glavni pretres u drugom postupku protiv Zijada Mutapa i ostalih.

Apelacioni sud je poništio prvostepenu presudu po kojoj su Mutap i ostali oslobođeni za skrivanje dokaza u slučaju ubistva Dženana Memića.

Postupajući tužioci su Apelacionom vijeću predložili na koji način žele iznositi dokaze.

Tužioci su predložili da se repreduciraju svjedočenja Abdulaha Kučukalića, Hamze Žuje i Irhada Kosa.

Pored toga, tužioci su predložili da se pred sudom sasluša dr. Kemal Dizdarević po pitanju navodne amnezije Alise Mutap.

Upravo je Dizdarević utvrdio da Alisa Mutap danas Ramić nije imala amneziju.

Sudsko vijeće je pitalo tužioce zbog čega se traži ponovno svjedočenje Irhada Kosa, a tužioci su obrazložili da je on radio eksperimente sa nestankom struje koji ukazuju na to da nestanak struje nije mogao izbrisati sporne snimke sa hotela Cristal iz noći stradanja Memića.

Sudije su također pitale kada bi Dizdarević mogao svjedočiti, s obzirom na to da ne živi u BiH, a tužici su rekli da sve mogu dogovoriti u roku od 15 dana.

Odbrana optuženih, naravno, nije saglasna ni sa jednim prijedlogom tužioca.

Advokatica Nina Kisić je rekla da je svjesna da je Apelaciono vijeće saslušalo sva svjedočenja i da nema potrebe reproducirati svjedočenja tri svjedoka.

Ermin Gačavanović, advokat optuženog Hasana Dupovca je istakao da prijedlozo tužilaca izlaze iz ovkira razloga zbog kojih je prvostepena presuda poništena.

Gačanović je dalje kazuao da po pitanju amnezije Alise Mutap treba dati sudski vještak te da je Dizdarević saslušan u Tužilaštvu BiH kao svjedok i to o svom razrješenju u KCUS-u. Zbog toga smatra da je njegovo saslušanje nezakonito.

Kadrija Kolić, advokat Josipa Barića, rekao je da bilo korektno da Tužilaštvo BiH povuče optužnicu protiv njegovo klijenta jer se u poništenje prvostepene presude ne odnosi na njega.

Predsjednik Sudskog vijeća Staniša Vukajić na kraju je kazao da će 29. maja biti donesena odluka o tome da li će biti uvažen prijedlog tužilaca.

Nakon toga će biti zakazan glavni pretres.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas