SOLAK I HODŽIĆ SE JOŠ NISU JAVILI NA ODSLUŽENJE KAZNE: Da li će Sud BiH izdati potjernice?

Foto: hercegovina.info

Solak i Hodžić su se na izdržavanje kazne trebali javiti 29. februara

Bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je u slučaju Respiratori pravosnažno osuđen na šest godina zatvora i Fikret Hodžić, koji je u ovom procesu dobio kaznu od pet godina zatvora još se nisu javili na odsluženje kazne, iako im je kao datum javljanja u državni zatvor određen 29. februar. Ovu vijest potvrdio nam je i direktor zatvora Siniša Perković.

– Od Suda BiH nismo dobili nikakav drugi uputni akt, osim prvog gdje je kao datum javljanja naveden 29. februar. Njih dvojica se nisu javili prema tom uputnom aktu i mi smo, u skladu sa procedurama, o svemu obavijestili Sud BiH.

Podsjećamo, Solak i Hodžić su podnijeli molbe za odgodu izvršenja kazne, ali im je prošle sedmice Sud BiH odbio ove molbe. Uz odbijenicu im je ostavljen rok od tri dana za upućivanje žalbe na ovo rješenje.

– Obavještavamo Vas da, za osuđene Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka, Sud nije zaprimio žalbe na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, rečeno nam je na Sudu BIh.

S obzirom na ove odgovore postavlja se pitanje, kada ističe rok za ulaganje žalbe na rješenje. Naime, ako rok traje tri dana, a oni se nisu javili na odsluženje, da li se Solak i Hodžić smatraju bjeguncima, da li će biti uhapšeni i da li će biti izdata potjernica za njima? Međutim, ako rok traje tri radna dana, onda odbrane Solaka i Hodžića, zbog praznika i vikenda, imaju još dva dana roka za ulaganje žalbe.

Treći osuđeni u ovom predmetu, bivši premijer FBiH Fadil Novalić na odsluženje kazne bi se trebao javiti 6. marta. I on je podnio molbu za odgodu izvršenja kazne.

– Obavještavamo Vas da će Sud u zakonskom roku odlučiti o molbi osuđenog Fadila Novalića za odgađanje izvršenja kazne zatvora, rečeno nam je iz Suda BiH

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas