“SPECIJALNI RAT”: Južna Koreja optužila Sjevernu Koreju da šalje balone s izmetom na njenu teritoriju

Foto: screenshot

Južna Koreja upozorila je stanovnike koji žive u blizini granice sa Sjevernom Korejom da budu u pripravnosti, nakon što je optužila režim da šalje balone koji sadrže nešto što se čini kao smeće i fekalije na teritoriju te zemlje, prenosi Guardian.

Na fotografijama koje je južnokorejska vojska objavila vide se baloni sa plastičnim vrećicama zavezanim za njih. Čini se da druge slike prikazuju smeće razbacano oko srušenih balona, ​​sa riječju “izmet” ispisanom na vrećici na jednoj fotografiji.

Do sada je otkriveno više od 150 balona, ​​navodi novinska agencija Yonhap. Pozivajući se na južnokorejski vojni izvor, ovaj medij navodi da su neki baloni pali na zemlju, dok su drugi još uvijek bili u zraku kad su otkriveni.

Neki od balona prešli su velike udaljenosti, stigavši ​​čak do jugoistočne provincije Južni Gyeongsang, navodi se.

Čini se da su pali baloni nosili razne komade smeća, uključujući plastične boce, baterije, dijelove cipela i gnoj, rekao je zvaničnik Združenog načelnika štabova (JCS).

Vojska je saopštila da su neidentifikovani objekti za koje se vjeruje da su iz Severne Koreje primjećeni u blizini demilitarizovane zone, jako utvrđene granice koja razdvaja dvije zemlje. Pozvala je ljude da im se ne približavaju i da prijave prijave vojsci ili policiji ako ih ugledaju.

Vojna jedinica za eksplozivna ubojna sredstva i tim za reagovanje na hemijsko i biološko ratovanje bili su raspoređeni da pregledaju i sakupe predmete.

Ova djela Sjeverne Koreje jasno krše međunarodno pravo i ozbiljno ugrožavaju sigurnost našeg naroda. Strogo upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi ove nehumane i vulgarne radnje“, navodi JCS, a prenosi Yonhap.

Kako navodi Guardian, baloni su stigli nakon što je Kim Kang-il, zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje, upozorio da će režim uzvratiti kao odgovor na anti-sjevernokorejske letke koji su letjeli preko granice u suprotnom smjeru.

Također će biti poduzete akcije protiv čestog razbacivanja letaka i drugog smeća [iz Južne Koreje] u blizini graničnih područja“, rekao je Kim u izjavi u nedjelju koju je prenijela zvanična novinska agencija KCNA.

Hrpe otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po graničnim područjima i unutrašnjosti Republike Koreje i direktno će se osjetiti koliko je napora potrebno da se oni uklone“, dodao je Kim, pozivajući se na službeni naziv Južne Koreje.

Godinama su južnokorejski aktivisti i oni skoji su pobjegli iz Sjeverne Koreje slali balone u Sjevernu Koreju noseći letke u kojima kritikuju režim i pozivaju Sjevernokorejce da ustanu protiv dinastije Kim koja desetljećima vlada zemljom. Također su poslali USB memorijske štapiće sa K-pop muzičkim spotovima, koji su zabranjeni u Sjevernoj Koreji.

Godine 2020., južnokorejska vlada, predvođena liberalnim predsjednikom Moon Jae-inom, izazvala je ljutiti odgovor aktivista za ljudska prava nakon što je poduzela akciju protiv dvije organizacije prebjega koje su rutinski puštale propagandne balone, optužujući ih da nepotrebno provociraju Sjever, ometajući napore da se poboljšaju prekogranične veze.

Upotreba propagandnih balona dugo je bila izvor napetosti između Sjeverne Koreje i Južne Koreje, koje su tehnički u ratu otkako je njihov sukob iz 1950.-1953. završio sporazumom o primirju, ali ne i mirovnim sporazumom.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas