SRAVNJEN CENTRALNI KVART: Broj Palestinaca koje je ubila izraelska vojska u Gazi popeo se na 704, ubijena dva novinara

Broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage u Gazi popeo se na 704, saopćilo je rano u utorak Ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Gazi.

Ministarstvo je saopćilo da broj poginulih uključuje 143 djece i 105 žena. Dodaje se da je broj ranjenih popeo na oko 4.000. Izraelski ratni avioni nastavili su s zračnim napadima na ciljeve u raznim dijelovima Pojasa Gaze.

U izraelskom zračnom napadu ubijena su dva palestinska novinara, javlja palestinska novinska agencija Wafa.

Wafa je identificirala novinare kao urednika Saeeda Al-Taweela i fotografa Mohammeda Sobiha. Zračni napad dogodio se u blizini područja u kojem se nalazi nekoliko medijskih ureda.Novinari su ubijeni dok su izvještavali u subotu u Gazi. Odbor za zaštitu novinara, pozivajući se na palestinske grupe za slobodu štampe, identificirao je dvojicu od njih kao fotografa Ibrahima Mohammada Lafija i reportera Mohammada Jarghouna.

Lafi je radio za Ain Media, a Jarghoun je izvještavao za Smart Media.

Podsjećamo, grupa Hamas sa sjedištem u Gazi pokrenula je operaciju protiv Izraela rano u subotu, ispalivši nekoliko stotina raketa. Saopćili su da je iznenadni napad bio odgovor na napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu i rastuće nasilje doseljenika.

Kao odmazdu, izraelska vojska pokrenula je operaciju Swords of Iron protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Najmanje 900 Izraelaca je ubijeno, a više od 2600 ranjeno u borbama, prema izraelskom ministarstvu zdravstva.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas