ŠTA JE CILJ WAGNERA U BJELORUSIJI: Odsjecanje Baltika je opcija, ali i veliki rizik

Foto: EPA-EFE

Nakon što su pripadnici paravojne formacije Wagner svoje djelovanje u većem dijelu prebacili u Bjelorusiju, među brojnim ekspertima pojavila se zabrinutost da bi Wagner mogao pokušati blokirati baltičke države od ostatka EU.

Ekspert za rusku politiku Stephen Hall u razgovoru za Euronews je izjavio kako bi Wagner mogao izvesti mali upad ili izazvati provokaciju koja ne bi bila direktna povezana sa Rusijom kao državom.

“Primarni cilj Rusije je oduvijek bio da pokaže da je NATO samo tigar od papira. Odsjecanjem Baltika mogli bi poslati poruku da alijansa neće priskočiti u pomoć svojim članicama. To bi bila kataklizma za NATO. Ako vojna alijansa predvođena Sjedinjenim Američkim Državama ne priskoči u pomoć Baltiku, u slučaju napada, NATO bi bio potpuno ‘uništen'”, pojasnio je.

Eventualni upad mogao bi se dogoditi na području Suwalki koridora koji predstavlja najkraći put između ruskog Kalinjingrada i Bjelorusije.

“Wagner je relativno dobro opremljen, obučen je i ima kapacitet ne samo za oružje već i za propagandu. Međutim, čak ako bi Wagner i uspio zauzeti Suwalki koridor, onda je to objava rata. Njihov broj trupa je nedovoljan da bi zadržali tu teritoriju”, naglasio je.

Ipak, Hall ističe i kako treba uzeti u obzir i ponašanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Iako je dozvolio ulazak Wagnera u ovu državu, Hall smatra kako Lukašenko neće donijeti odluku da se Wagneru dozvoli napad na Suwalki koridor ili eventualno Poljsku.

“To bi bilo samoubistvo, ali Bjelorusija ima historiju pokušaja da destabilizira svoje susjede, baš kao i Rusija”, zaključio je Hall.
Izvor: klix.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas