ŠTA SE DEŠAVA U AZILU ZA PSE U TEŠNJU (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE): ‘Ovo je zastrašujuće, psi jedu jedni druge od gladi!’

Najavljeni su i protesti za petak – 25. august u 11:30 sati u Gradskom parku preko puta Općine Tešanj

U ustanovi koja bi trebala da se brine za sigurnost i zaštitu pasa – Azilu za pse u Tešnju, odvija se pravi horor. Bar prema riječima mlade aktivistkinje Fatime Lugonjić.

Naime, ona je otkrila kako uposleni Azila zanemaruju jadne životinje, odnosno ne hrane ih i ne napajaju dovoljno, zbog čega su, kako tvrdi, pronašli mnoge mrtve pse ali i one koji zbog gladi napadaju i jedu jedni druge.

U razgovoru za Raport, Lugonjić otkriva kako je to sve počelo, odnosno kako su saznali za nehumano postupanje uposlenika Azila.

“17. augusta smo otišli u Azil da vidimo da li su uzeli našeg psa, ali radnik nas nije htio pustiti unutra. Znajući šta se ranije dešavalo u azilu i da su se psi prodavali, uplašila sam se i pozvala policiju. Oni su nam rekli da će kontaktirati Azil, nakon čega sam se vratila kući. Pozvala sam broj udruženja koji stoji na stranici Azila te mi je djevojka koja se javila rekla da nije bilo intervencija na naš poziv i da smo mi bili bezobrazni prema njenom radniku.

Nakon toga smo ponovo otišli do azila – moj brat, otac i momak koji je sve snimao, te tamo nismo zatekli nikoga.

Mom bratu i momku se učinilo da smo tu vidjeli našeg psa zbog čega su oni odlučili da preskoče preko ograde. Sve smo snimali, ja izvan azila, a oni unutra. Pronašli su, a postoji i video, pet pasa mrtvih po jednom boksu! Odmah sam pozvala policiju i azil te ih upotali šta se dešava; rekli smo im da smo preskočili ogradu i da smo pronašli mrtve pse. Oni su rekli da će odmah doći. U međuvremenu je stigla radnica Sumeja koja je krivicu za sve prebacila na drugog radnika, Harisa”, priča nam.

Dodaje da su sve vrijeme snimali jer im je, kako kaže, snimak jedini dokaz, “s obzirom na to u kakvom sistemu živimo”, kaže ova mlada aktivistica.

“Kad je došao taj Haris, mi smo rekli šta se desilo i da je njegova šefica (misleći da mu je Sumeja šefica) ispričala da je on dogovoran za to te smo rekli da želimo da svi odgovaraju za ovo. On je rekao da on radi samo na terenu i da nije odgovoran za boksove. Ispričao nam je da dok je ranije bio zadužen za hranjenje pasa, da su mu se nadređeni žalili što psima daje puno hrane, jer im je nestajalo puno hrane…

Oni (Sumeja i Haris) su rekli da ništa ne mogu uraditi dok ne stigne policija i dok ne obave uviđaj. Haris je ušao unutra da iznese mrtve pse, a ja sam na svoju odgovornost ušla za njim i sve snimala. Tada je nastao video kako pas jede psa, ja sam počela da vrištim i zovem pomoć, Sumeja je ostala izvan azila, nije ulazila, a taj radnik je samo stajao, nije ništa uradio. Onda je moj brat ušao i pokušao to spriječiti, ali već je bilo kasno, pas je bio na pola pojeden. To se desilo u jednom boksu, a u drugom su bili mrtvi psi. Nakon toga je došla policija, oni su pozvali inspekciju Tešanj, a oni krim-policiju i taj dan je urađen uviđaj”, priča za Raport Fatima.

Kaže da je Udruženje mladih Forte preuzelo Azil prije osam mjeseci, ali da su se i ranije dešavale grozne stvari.

“Udruženja se samo smjenjuju, ljudima na Facebook stranicama zamazuju oči prva tri mjeseca, a nakon toga opet rade po starom, ne vode brigu o psima.”

Dodaje da oni (volonteri) već danima, svaki dan u 12 sati, dođu pred Azil i, s obzirom da im ne dozvoljavaju da uđu untra, oni stoje i čekaju da vide kad će radnici doći da nahrane i napoje pse. Kada vide da su psi zbrinuti, raziđu se.

Danas – 23. augusta, im je policija zabranila okupljanje ispred Azila, zbog čega su najavili organizovanje protesta za petak – 25. august u 11:30 sati u Gradskom parku preko puta Općine Tešanj.

“Proteste smo najavili i policiji kako bi sve bilo uredno i da nam ne mogu reći da ne poštujemo procedure”, govori Fatima.

Dodaje da su jučer oko Azila pronašli leševe pasa te da je jedan pas bio spaljen.

“Ponovo smo pozvali policiju i oni su napravili uviđaj. Dalje ne zanmo šta će biti. Ovo je užasno šta se dešava”, kaže Fatima i dodaje kako im je rečeno da su pokrenute krivične prijave protiv njih, ali da joj nije jasno po kojem osnovu.

S druge strane, iz Azila za pse Tešanj tvrde da su oni oštećeni i mole građane za podršku jer, kako navode, trpe ozbiljne neprijatnosti od strane osobe Fatima Lugonjić, “koja sa par reklo bi se maloljetnika vrši pritisak da uđe u azil oglušavajući se o naredbu policije da se udalje”.

“Obzirom da smo u toku istrage gdje sumnje ukazuju na N.N. lice koje je ovo izazvalo smatramo da su sva strana lica suvišna. Najavljujemo privatnu tužbu gdje ćemo dokazati koliko smo oštećeni i želimo da odgovaraju oni koji pozivaju na batine”, navodi se u Facebook objavi Azila.

Izvor: raport.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas