STANIVUKOVIĆ O MITINGU U BANJALUCI: Bila bi sramota da nijemo posmatram, ja ću biti uz narod

Foto: Gradska uprava Banjaluka

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je u intervjuu za N1 govorio o brojnim aktuelnim temama, uključujući miting koji je najavljen u Banjaluci i najavljeno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Kada je riječ o sutrašnjem mitingu u Banjaluci, Stanivuković je kazao da bi bilo sramota da sve to “nijemo posmatra”.

“Moj narod se nalazi u velikim izazovima i bila bi sramota da ja to nijemo posmatram. Ja ću biti uz narod, to je jedna sabornost koju treba pokazati. Moj je stav da je bilo potrebno izaći iz ovih rovova. Svi znamo koliko vlast i režim griješe, koliko su bili inertni, koliko su u prošla vremena priznavali neke stvari. Tuđa sramota ne može biti moja sramota za koju ja mogu biti odgovoran“.

“Ja od Rezolucije ne vidim nikog drugog, ja vidim Rezoluciju. Pročitao sam tekst naravno. Nisam bio hroničar tih vremena ali Republika Srpska ima 98 manje nadležnosti nego što je imala. Znam da je nekima cilj da je ovdje unitarna BiH, da nema entiteta. Htio ne htio, ja sam na brdu, vodim najveći grad u Republici Srpskoj“, dodao je Stanivuković.

Da li ćete biti na bini?

“Ne znam. Nemam nikakvu potrebu, ja sam svoj stav ovako kazao. Mi neke opozicione stavove znamo unaprijed. Ako dolazi rukovodstvo Srbije, vidjećete jednu institucionalnu borbu. Ja imam komunikaciju sa zvaničnicima iz Srbije, razgovaramo na dnevnoj bazi“, ističe gradonačelnik Banjaluke.

Poručio je da ovo što se “trenutno radi kroz Savjet Evrope je nacionalno bombardovanje”.

“Predsjednik Srbije vodi najbolju diplomatiju od svih u proteklim godinama. Ovo što se nama radi kroz Savjet Evrope jeste nacionalno bombardovanje. Ja znam da ne možemo pokazati tu vrstu sabornosti, razumijem, Dodik nas je hiljadu puta nazvao izdajnicima, hiljadu puta pogriješio i priznao je genocid u Srebrenici, je li tako? On će za to odgovarati, a ja želim da pokažem svoju odgovornost i ovu temu vidim kao značajnu temu. Ovo što sam ja uradio nije politički komoditet“.

Kršite li stranačke odluke, tj. stavove?

“Ja sam razgovarao sa Borenovićem intenzivno i ono što je meni rekao znam da će reći javno, ipak sam ja prvi čovjek ovog grada. Logično je da kada god neko napadne Republiku, prvi čovjek grada mora izaći. Ja sam gradonačelnik i nama se ko narodu stavlja ta Rezolucija. Mene ovdje boli ono što nam rade za Kosovo i Metohiju. Ruše teritorijalni integritet, a ovdje se navodno bore za neki integritet“, ističe Stanivuković.

Na pitanje da li će sutra na bini pokazati “stablo korupcije” koje je najavljivao, Stanivuković kaže:

“Ja sam za promjenu sistema i vlasti, sve je to jedna vrsta priče. Možda ću u petak iznijeti stablo korupcije, možda do izbora. Ovdje imate puno televizija koje se plaćaju izvana i onda je cilj da naš narod zbuni tako da određene stvari obesmisle. Mi ako želimo da uđemo u jedan veliki projekat, imate uslove koje morate ispuniti da bi tako ogromnu sumu novca mogli da povučete i morate ispuniti određene uslove”.

“Pojedinci upadaju u zamku koju mediji i druge sile nama plasiraju, neki svjesno neki nesvjesno. Ovo nije bezvezno mahanje zastavama, smatram da je to naš nacionalni ponos. Mi ćemo predložiti da se novac uloži u knjige, filmove da se o našem stradanju čuje u svijetu. Zato sada radimo na projektu prvog digitalnog arhiva kako bi svaka žrtva mogla ostati upamćena“.

Na pitanje da li će podržati najavljeni izborni zakon RS, Stanivuković kaže:

“Prvo niko nama ne smije da nameće, mi smo od Kalaja do danas živote dali da nam niko ništa ne nameće. Ne priznajemo nametanje stvari. Republika Srpska ima pravo na svoj izborni zakon. Ja sam uvijek za to da iskoristimo svoje pravo. Imamo pravo da provodimo lokalne izbore, republičke, ali onaj treći krug mora biti usklađen sa višim pravnim aktom, sa Ustavom. Nisam protiv donošenja takvog zakona”.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas